tiistai 25. helmikuuta 2014

Talotoimittajia on moneen lähtöön

Lupasin edellisessä postauksessa lisää talotoimittajista. Tässä siitä aiheesta lisää.
Meille on tosiaan tulossa yksilöllinen arkkitehdin piirtämä moderni yksitasoinen puutalo. Tämä siksi, ettemme löytäneet yhdenkään talotoimittajan mallistosta sellaista valmista pohjaa, minkä olisimme halunneet. Lisäksi, koska tonttimme ei ole perustasainen pläntti maata, eräs viisas sanoi, että arkkitehdin kautta räätälöimällä tulee säästämään enemmän (hermoja ja toki rahaakin) kuin, että lähtisi talotoimittajan kanssa suoraan tekemään tarvittavia muutoksia mallipohjaan.

Kun kartoitimme talotoimittajia, pelkästään räätälöityjä talopaketteja markkinoivia ja toimittavia löytyi n. 5kpl. Sittemmin skaala on laajentunut, sillä aika moni markkinoi sivuillaan että "jollet löydä mallistostamme sinulle sopivaa tai teillä on arkkitehdin piirtämät piirustukset, ota yhteyttä, toteutamme unelmakotinne yksilöllisesti". Niin sitä luulisi, mutta kattia kanssa! Markkinointipuheilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakas joutuu poikkeuksetta tekemään arkkitehdin piirtämään unelmakotiin, pohjapiirustukseen tai visuaaliseen ulkonäköön uhrauksia. Ja tämä syystä ettei kaikkien talotoimittajien tehdas pysty mukautumaan yksilöllisesti piirretyihin rakenteisiin. Tietyllä tasolla ymmärrettävää, joten tärkeintä on katsoa sitä kuinka paljon kenenkin kanssa joudutaan tekemään uhrauksia. Kuka pystyy toteuttamaan ja toimittamaan mahdollisimman lähelle sitä mitä haetaan?

Lähetimme 10 talotoimittajalle tarjouspyynnön, joista 3 kieltäytyi suoraan. Syy sama kuin yllä mainittu. Tehdas ei pysty mukautumaan. Arvostimme. Ennemmin näin kuin hätäiseltään tehty tarjous joka ei vastaa laisinkaan pyyntöämme ja vie turhaan aikaamme. Tämä onkin sitten toinen ärsyttävä asia talotoimittajissa. Nimittäin noin 5 talotoimittajaa oli lukenut tarjouspyyntömme sisällön. Osa ei laisinkaan ja se kyllä näkyi. Sitten olisi pitänyt tavata ja keskustella näistä asioista joista oli tarkat tiedot tarjouspyynnössä. Ihan turhaa ajanhukkaa sanon minä.

Isännän kanssa nauroimme yksi ilta, kun eräs talotoimittaja oli liittänyt kommentin -" suuntaa-antavia kuvia" arkkitehtimme piirtämiin kuviin. - Niin, kyllähän me palkkaamme arkkitehdin tekemään ihan vaan niitä suuntaa-antavia kuvia tulevasta kodistamme. - Ei, kyllä tarkoituksena on rakentaa tasan sellainen talo, mitä on kuviin piirretty. Jep, sanomattakin selvää, tämän talotoimittajan tarjous ei vastannut lähellekään tarjouspyyntömme sisältöä ja tippui auttamattomasti pois jatkosta.

Ja mitä tulee tarjouksiin, niissä on oltava tarkkana. Laitoin kolmen kärjen tarjoukset exceliin (about 50 sivua) ja sain itselleni hyvän perehdytyksen rakennusalan sanastoon ja seinäelementtien rakenteisiin. Suosittelen kaikille rakennuttamista harkitseville tätä, vaikka se aikaavievää onkin. Itse koin haastavimmaksi alan sanaston, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että talotoimittajilla on omat termistönsä yhdelle ja samalla asialle. Yritä siinä sitten vertailla kun kaikki käyttävät eri termejä samasta asiasta, argh! Onneksi Isäntä tietää rakennuttamisesta ja kärsivällisesti piirteli ontelolaatan rakenteita, tuuletuskaistoja ym. jotta ymmärtäisin minkälaisia ne ovat. Tukka meinasi lähteä, mutta onneksi se on nyt tehty.

Kolmen kärkeen meillä ovat päässeet seuraavat talotoimittajat:
- Sami-talot
- Plania-talot
- Lappli-talot

Näiden kanssa jatketaan tarkennetuilla tarjouksilla. Ensi viikolla pitäisi sitten selvitä kahden kärki ja neuvotella kasvotusten viimeisistä. Josko parin viikon sisällä olisi soppari kotimme toteuttajasta. Huisin jännää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi,