lauantai 21. maaliskuuta 2015

Tiiveysmittaus

Eilen oli talolla tiiveysmittaus. 
Aika moni kanssaraksaaja on mittauttanut talonsa tiiveyden jo aiemmin (hyvä te!), mutta meillä tämä nyt vain "jäi". Suositushan on että tiiveysmittaus tehdään kun talon höyrynsulku/ilmansulku on saatu täysin valmiiksi, mutta sisäpinnat ovat vielä laittamatta. Näin mahdolliset vuotokohdat pystyytään korjaamaan ilman viimeisteltyjen sisäpintojen rikkomista. 

Tiiveysmittauksella selvitetään talon ulkovaipan ilmanpitävyys sekä paikannetaan vuotokohtien sijainnit lämpökamerakuvauksella. Tiiveysmittauksen toteutukseen menee yleensä keskimäärin n. 2-4 tuntia. 


Tiiveysmittaus ja alipaineen luonti paineoven avulla.
Kuva lainattu: www.rateku.fi

Isäntä oli eilen reilu pari tuntia tiiveysmittauksen toteuttajien kanssa talolla ja hyvältähän tuo näytti. Matalaenergiatalon tiiveysmittauksen raja-arvo on alle 2. Passiivitalon 0,6.
Sami-Talojen edustajamme Keijo kertoi aikoinaan talokauppoja tehdessämme, että heidän seinäratkaisullaan ja hyvällä tiivistämisellä on mahdollista päästä arvoon 1 tai jopa alle. Arvoa 1 pidetään uudisrakennuksissa hyvänä ja tavoiteltavana rajana.

Passiivitaloa emme rakennuttamaan lähtiessämme edes tavoitelleet, koska isännällä oli tähän ratkaisuun omat epäilynsä. Tavoite oli siis energiatehokas koti. Ja se toteutui. Meillä tulos oli 0,77!

Eli tulos on hyvä. Viranomaisten mukaan alhainen alle 1:n ilmanvuotoluku kuvastaa rakentamisen korkeaa laatutasoa. Rakennuksen ulkovaipan tiiveys on tärkein tekninen ominaisuus hyvän energiatehokkuuden saavuttamiseksi sekä edellytys rakenteiden oikein toimimiselle. Hyvä ilmatiiveys parantaa sisäilman laatua, koska vedontunne vähenee ja mahdollisten homeiden ja epäpuhtauksien sekä haitallisten aineiden kulkeutuminen vaipparakenteista ja maaperästä sisäilmaan vähenee. 

Mittaaja sanoikin isännälle, että terve talo on. 
Luku 0,77 käy siis enemmän kuin hyvin meille. 

Eikun ensimmäisten muuttolaatikoiden kantoon, hiphei!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi,