perjantai 21. elokuuta 2015

Meidän betonilattia

Betonilattia. - Ei ikinä meille! Miten kolkko ja kylmä julkisen tilan materiaali!

Näin ajattelin pari vuotta sitten Hyvinkään asuntomessuilla. Siellä oli kohteita joissa betonia oli ihan jokapuolella, ja tottakai sisustettuna vielä sillä suomalaisten iki-ihanalla arkisella harmaalla värillä. Jokapuolinen harmaus oli mielestäni liikaa ja niin kovin persoonatonta. Jätti kylmäksi, mikä oli varmasti se syy etten lämmennyt tälle materiaalille.

Olen nimittäin enemmän kotoisan kodin ihmisiä kuin "julkisen" tilan fiilistelijöitä. Ja ei. Ei siinä julkisen tilan fiiliksessäkään ole mitään vikaa ja onhan sekin omalla tavallaan kaunista. Joistain tykkää, joistain ei. Koteja ja makuja on niin monia ja kaikki ovat kuitenkin omalla tavallaan kauniita. Oli se sitten enemmän omaan makuun menevä tai ei. Erilaiset kodit ovat mielenkiintoisia juurikin erilaisuutensa vuoksi ja siksi, että ne kertovat aina jotain kodissa asujista, persoonista, eletystä elämästä. 

Mutta siis siitä betonilattiasta. Sitä meille tuli tuosta lausahduksesta huolimatta kuitenkin. Hah, että siitäs sain! Niin se  vaan mieli muuttuu kun saa aikansa makustella eri vaihtoehtoja. Aiemmin kerroinkin betonilattiastamme täällä (kilk). Nyt kun lattiaa on päästy testaamaan ajattelin jakaa muutamia ajatuksia tästä lattiamateriaalista.  

Meillä betonilattia meni ihan alusta alkaen pieleen johtuen suurimmaksi osaksi sirotteesta ja huonosta työn laadusta valupäivänä. Betonilattia korjattiin sbl:n mikrosementillä (korjauksen työn jälki kiitettävää), jossa suurin haastemme oli löytää alkuperäistä Basaltin harmaata väriä vastaava mikrosementin sävy. Harmaita värisävyjä ei harmiksemme vain löytynyt, ja eniten käytetty Plata oli taas mielestämme liian beige meille. Niinpä päädyimme sekoittamaan kahta värisävyä keskenään, jotta pääsimme suht lähelle haluttua värisävyä.

Pukuhuoneen seinät isäntä paneloi vaalealla haapapaneelilla, jolla saunakin on tehty. Penkki on vanhasta kodista ja se korvautunee jossain vaiheessa koivuvanerilaatikolla.  Naulakot ovat Norman Copenhagenin ja niiden ylle on tarkoitus nikkaroida koivuvanerista pienet laatikkohyllyt. Koivuvanerista olen suunnitellut muutaman muunkin "pikku projektin". Niistä sitten myöhemmin lisää kunhan vain saadaan aikaiseksi (siis isäntä ehtii toteuttaa).


Kylpyhuoneen lasiovi, oikealla terassille vielä ovi.
Oikea valkoinen ovi on toisen wc:n ovi

Betonilattiamme sävy on saatu aikaiseksi kahden sävyn sekoituksella, Cobalto ja Negro. Sävyjen sekoituksella on myös oma vaikutuksensa, eli laitetaanko ensin alle Cobaltoa vai päälle Negroa vai toisinpäin. Meillä ubk:n pojat tekivät kolme eri tekniikalla toteutettua värimallia, josta päädyimme tähän. En nyt vaan muista kirveelläkään millä tavalla lattiamme sävy toteutettiin. 

Tumman harmaa ei tosiaan sävynä onnistunut, mikä harmitti allekirjoittanutta todella paljon. Mutta tästä korjatusta lattiasta tuli todella kaunis ja sävykin on mieleen.


Betonilattian ja puulattiamme raja sekä tilan sävyt.
Ovena on seinän sisään liukuva liukuovi.


Kotimme ainoa liukuovikaapisto koivukehikolla.


Betonilattian hyvät puolet on se, että se on todella pehmeä ja lämmin jalan alla. Helppo pitää puhtaana ja kaunis yhtenäisenä pintana.
Muutamia kolhuja lattia on kyllä meillä saanut (en tiedä mistä tulleet, epäilen muuttoa ja kalusteiden kantoa), mitä olen ihmetellyt jo siitäkin syystä, että tätä lattiamateriaalia kehuttiin erittäin kestäväksi. Erityisesti eteisessä ja kodinhoitohuoneeseen mentäessä kolhut ovat lohkaisseet pinnasta pienet palat pois. Nämä "accidentit" ovat jättäneet miettimään mm. mikrosementillä päällystetyjen kylpyhuoneiden vedenpitävyyttä? Vaikkakin vesieriste on pinnoitteen alla, niin silti. Jos pinnasta lohkeaa pala pois, kuinka riskialtista se on?

Suurin huono puoli lattiassa on se, että se on erittäin, ERITTÄIN liukas. 
Meillä betonilattia alkaa heti kylpyhuoneesta tultaessa ja lapset ovat muutaman kerran onnistuneet vetämään kunnon liukkarit pepulleen/selälleen kun lattialla on ollut pieni roiske vettä. 
Matot tarvitsevat liukuesteen alle, muuten eivät pysy paikoillaan. Itse ratkaisin tämän niin, että tilassa on nahkasuikaleista tehty "räsymatto", joka pysyy sellaisenaan paikallaan :)


10 kommenttia:

 1. Voi teillä on kyllä todella kaunis koti myös sisältä!
  muistan itse myös siellä Hyvinkään asuntomessuilla ihmetelleeni, että eivätkö rakentajat ole ehtineet pinnoittaa lattioitaan :)
  Itse en tosin ole vieläkään lämmennyt betonilattialle, mutta kauniilta se teillä kyllä näyttää! Ei näytä ollenkaan kolkon kylmältä, millaiseksi olen sen itse mieltänyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis J & H :) Yllätyin itsekin miten nuo omat fiilikset muuttuvat. Suurin syy mielen vaihtoon taisi olla arkkitehtimme Satun rakentama Skammin talo Jyväskylän asuntomessuilla. Heillä oli aivan ihana betonilattia siellä mitä fiilistelimme oikein kunnolla.

   Hyvinkäällä oli aika paljon tuota Betonia silloin esillä, itseasiassa enemmän mitä tämän vuoden Vantaan messuilla, vaikka tuntuu että se betoni on enemmän pinnalla koko ajan.

   Poista
 2. Hei mistä tuo teidän lasiovi on? Se on meillä vielä viimeisten tekemättä olevien hankintojen listalla...

  Marika / Kaksi Savua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lasiovi ja saunan lasitukset tulivat Lasinalta. Voimme suositella heitä lämpimästi vastaavaan hommaan :)

   Poista
 3. Todella kaunis lattia, näyttää niin samettiselle. Ja muutenkin kotinne on todella kauniin ja harmonisen oloinen kokonaisuus.

  Ihan rehellisesti sanottuna olen hetkittäin edelleen miettinyt, että olisiko betonilattia sittenkin ollut meille se juttu (toki noiden meidän lattiaepisodien jälkeen betonilattia olisi varmaakin ollut laattalattiaa työläämpi vaihtoehto), mutta nyt kun kirjoitit tuosta liukkaudesta, niin ei enää mietytä tuokaan vaihtoehto. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hertta :) On tykätty kyllä pukkarista, kerrankin on tilaa mihin laskea vaatteensa!
   Onhan tuo betonilattia ehkä sävyltään eri mitä valtavirrassa olevat, mutta on se silti yhtä pehmeä pinnaltaan. Uskoisin että molemmissa lattiavaihtoehdoissa (laatta tai betoni) on omat jännitysmomenttinsa. Betonilattian liukkaudesta ei kuitenkaan pääse mihinkään, mikäli tykkää tuosta jalalle pehmeästä versiosta ;)

   Poista
 4. Todella kauniilta näyttää ja värisävyt on upeat kokonaisuudessaan :) Olin omaan projektiin niin suunnitellut tuota mikrosememttipintaa mutta kolhuisuus ja liukkaus on kyllä aika isoja miinuksia.. Noh. Vielä on aikaa pohtia :D
  Koivukehikolla oleva kaapisto on kaunis! Onko sekin puustellia? (vrt. keittiö)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja :) Mikrosementti on kyllä kaunis isona lattiapintana ja varsinkin jos tavoittelee listatonta lattiaa. Uskoisin että kolhuisuuteen vaikuttaa pinnan lakkakerrosten määrä. Meillä se on muistaakseni kolme, joten siltä osin olin yllättynyt noista kolhuista. Liukas se on, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

   Tuo pukuhuoneen liukuovikaapisto on tosiaan Puustellilta. Eli on sitä samaa koivua mitä löytyy muualtakin talosta :)

   Poista
 5. Noi naulakot on Älyttömän hienot!! Ja hienosti tehty listattomat paneloinnit, jesjes :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni:) isäntä on ollut erikätevä ja kunnostautunut hienosti paneloinnissa. lasioven kohdalta nuo eivät kuitenkaan jää listattomaksi (valitettavasti) vaan niihin isäntä on tehnyt Koivuinen kulmalistan peittämään paneelin ja laatan välistä pientä rakoa. Listattomuus olisi ollut tosi jees, mutta ihan kaikkea ei vaan voi saada..

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi,