perjantai 6. maaliskuuta 2015

DIY: Olohuoneen Savilaastiseinä

Noniin. Kohta kaksi viikkoa tästä urakasta ja kädet sekä hartiat alkavat vihdoin tuntua normaalilta. Tosin hierojan avittamana, heh! Olohuoneen savilaastiseinä on kuivunut hyvin ja näyttää kauniilta. Pinta on kauniin harmaa ja mican hiukkaset kiiltelevät kivimäisesti auringon osuessa seinään. Seinän pintaa pitää kyllä vielä hieman jälkityöstää (eli siloitella) vaikka haussa olikin rosoinen lopputulos. 

Tutustuimme Villecon Clayworks savilaasteihin viime kesänä Jyväskylän asuntomessuilla. Keskustelimme pitkään Villecon edustajien kanssa savilaastien ominaisuuksista ja yllätyimme  siitä, että savilaastilla voi kuulemma rapata myös talon sokkelin. Se mikä erityisesti ihastutti tässä materiaalissa, oli sen luonnonmukaisuus. 

Olen pölyallergikko. Sisäilman puhtaus on tärkeä ominaisuus tulevassa uudessa kodissamme. Clayworksin savilaastit ovat täysin luonnonmukaisia tuotteita ilman mitään kemiallisia aineita. Savilaasti on ns. hygroskooppista ainetta, eli se imee ja vapauttaa kosteutta.  Kun talon kosteustasapaino on kunnossa, homeen muodostumisen riski pienenee. Savi pystyy myös vähentämään ilmassa olevia epäpuhtauksia, bakteereita ja viruksia, mikä parantaa sisäilman laatua ja auttaa rakenteiden osia pysymään kuivina (lähde:www.luonnollisetrakennusmateriaalit.fi).


Tilasimme Villecolta kolme näytepalasta, jotta pystyimme näkemään miltä sävyvaihtoehdot ja materiaali näyttävät luonnonvalossa. Näytepalat otimme väreistä: Hiekka, Kuu ja Kivi.

Clayworks Savilaastin mallipalat sävyistä Hiekka, Kuu ja Kivi


Me päädyimme sävyyn Kuu, vaikka ensin olimme molemmat Kiven kannalla.  Raksan valaistuksessa Kivi nimittäin osoittautui liian tummaksi vaihtoehdoksi. Clayworksin savilaastit meille toimitti Villeco. Koska tuo yhtenäinen seinäala on hyvinkin iso, laskettiin että se tarvitsisi 75kg savilaastia. Tämä on 3kpl 25kg ämpäriä savilaastia.

Meillä rapattava seinä oli pohjamaalattua kipsilevyä. Suoraan tällaisen seinäpinnan päälle savilaastia ei voi laittaa. Se ei pysy siinä. Kipsilevypohjaiset seinät tulee käsitellä savilaastille sopivalla pohjusteella, jossa on mineraaleja. Tämä siksi, että savilaastin ainesosat (savi, hiekka ja mahdollinen mica) sitoutuvat mineraalipohjaiseen pohjusteeseen parhaiten ja laasti pysyy tämän luonnollisen siteen avulla seinässä.


Mineraalipohjuste seinässä


Kun tilasimme savilaastit, Villecolla ei ollut saatavilla mineraalipohjustetta varastossa.  Heidän edustajansa informoi, että Espoossa sitä oli mahdollista saada Kivira Oy nimiseltä toimijalta. Tämä tuli puheeksi kun Villeco toimitti savilaastiämpäreitä ja kävi ilmi, että heillä oli Espoossa toinen kohde, josta oli mahdollisesti jäämässä pohjustetta yli. Hän lupasi palata asiaan, mikäli sitä jäisi meille riittävä määrä.

Seuraavana päivänä tuli soitto, että pohjustetta olisi meille riittävästi ja koska sai tuoda raksalle? Ihan parasta asiakaspalvelua, sanonpa vaan! Pohjuste tuli maanantaina ja kävin pitkät keskustelut Villecon edustajan kanssa siitä miten savilaastia kannattaisi seinälle levittää ja mitä rappauksessa ja viimeistelyssä pitäisi huomioida. Täytyy tässä sanoa, että Villecon tyyppi oli jokseenkin epäileväinen kun kuuli, että aion tehdä savilaastiseinän itse. Tämä siitäkin huolimatta, että kerroin tehneeni struktuuriseinän lastoilla aiempaankin kotiimme, tosin Tunto Hienolla. Hän sanoi, että voimme soittaa mikäli homma ei sujukaan niinkuin aluksi ajattelin. Tässä vaiheessa totesin itselleni, että selvä...otetaan siis ISONA haasteena, jos tämä kerran on niin vaikeaa.



Kädet, naama, tukka, paita, housut ja kengät
 - you name it- kaikki mineraalipohjusteessa


Levitin mineraalipohjusteen seiniin telalla. Jokseenkin sotkuista puuhaa. Mineraalipohjuste on kuin valkoista maalia, jossa on hiekanmurusia seassa. Telalla levitettäessä hiekanmuruset levittäytyvät seinään epätasaisesti (välillä jouduin telaamaan uudestaan sileältä näyttäviä "aukkoja") ja telan pyöriessä se roiskii pohjustetta ympäriinsä. Pohjusteen voi levittää myös pensselillä, mutta tämä olisi vienyt minulta ikuisuuden. Olin kauttaaltaan valkopilkullinen pohjusteen levittämisen jälkeen.  Pohjusteen levitin noin viikko ennen varsinaisen savilaastiseinän tekoa. VINKKI: Pohjustetta kannattaa sekoittaa levittämisen välillä niin että nuo "hiekanmuruset" eivät valu kaikki pohjaan.

Savilaastin valmistamista ja levittämistä varten kannattaa valmistautua hyvin. Katon ja seinien rajat sekä pistorasiat -ja valokatkaisimet kannattaa suojata maalarinteipillä. Leveä maalarinteippi on parhain. Lattiat kannattaa suojata pahvilla tai jollain muulla materiaalilla.

Koska 25kg savilaastiämpärit ovat massiivisia ja jouduin itse sekoittamaan 10l vettä saviaineksen kanssa saadakseni laastin aikaiseksi, ei tämä käsipelin onnistu. Liian raskasta. Isäntä kävi ostamassa Biltemasta sekoittajan, jolle meillä onneksi löytyy käyttöä myöhemminkin. Ei siis turha investointi.
Hinta oli Biltemassa 60€ kun K-Raudassa vastaavasta saa maksaa jopa 200€.



Savilaastin sekoittamiseen tarvitset sähkökäyttöisen sekoittajan ja 10l vettä

10l ämpäri on kätevä mitta oikean vesimäärän mittaamiseksi. Vettä lisäsin saviainesämpäriin osissa ja sekoitin sekoittajalla kunnes massa oli tasaista. Oli muuten raskasta sekoittaa sekoittajallakin ja käsiin otti vääntö. Kun kaikki vesi on sekoitettu, kannattaa sekoittaa ämpärin reunat ja massa kertaalleen ympäri ja hyvin. Nimittäin ensimmäisellä kerralla en ilmeisesti saanut massaa tarpeeksi hyvin sekoitettua, ja savilaastia seinään rapatessani, massasta tuli esiin ilmakuplia ja kuivaa saviainesta. Massaa kannattaa sekoittaa muutenkin muutamaan otteeseen rapatessa, etteivät mican hiukkaset painu pohjaan.



Valmista savilaastia

Työvälineinä savilaastin levittämisessä minulla oli kolme eri kokoista lastaa. Nämä lastat eivät olleet mitään "Japan" lastoja, vaan ihan K-Raudasta ostettuja  puu/metalli lastoja. Jos on rapannut aiemmin, niin homma sujuu näillä varmasti ihan hyvin kuin millä tahansa muullakin lastalla. Tärkeintä on saada tekniikka heti alkuun kuntoon. Eri kokoisia lastoja on hyvä olla seuraavista syistä:

1. Iso lasta oli mielestäni kätevin savilaastin seinään levittämisessä.
2. Keskikoinen lasta oli apuna savilaastin levittämisessä isommalle lastalle sekä kulmien teossa ja viimeistelyssä
3. Pieni lasta on ihan MUST juttu kun rappaat savilaastia esim. pistorasioiden tai valokatkaisimien ympärille. Isoilla lastoilla et saa näitä pieniä seinäpinta-aloja ja reunoja savilaastilla siistiksi.


Keskikoinen lasta

Koska työstettävä seinä pinta-ala oli meillä varsin suuri, pohdin aluksi tekniikkaa. Päädyin aloittamaan kulmasta ja levitin laastia alhaalta ylöspäin. Testasin levittämistä myös ylhäältä alaspäin, mutta homma ei toiminut. Ensinnäkin savilaasti ei pysynyt lastassa niin hyvin ja suurin osa siitä tippui heti alas. Kannattaakin suojata lattia hyvin kun tähän hommaan lähtee. Savilaastia on nimittäin jokapaikassa.
Etenin siis alhaalta ylöspäin ja kun pääsin tikkaiden avulla lähes katonrajaan, tein katonrajan ylhäältä alaspäin. Tämä tekniikka toimi allekirjoittaneella parhaiten.


su 22.2.2015 Ensimmäinen kerros savilaastia
 olohuoneen seinässä

Ensimmäistä savilaastikerrosta levittäessäni, käytin savilaastia turhan säästeliäästi. Kun pääsin hommaan kiinni ja se alkoi luistamaan toisen seinän kohdalla, käytin huomaamattani enemmän savilaastia, Olisi pitänyt käyttää savilaastia enemmän jo heti alussa. Seinistä tuli ensimmäisen kerroksen aikana hieman eri näköiset. Ensimmäisestä seinästä kuultaa valkoinen kipsilevy alta paikkapaikoin, toinen seinä on tasaisempi rappaukseltaan. Tämä ero kyllä tasoittui toisella kierroksella, jolloin käytin savilaastia surutta. Myös lasta liukui savilaastin pinnalla paremmin kun sitä laittoi enemmän. Näin tuli myös tasaisempaa jälkeä.


Viimeistelyä vaille valmis olohuoneen
puoleinen savilaastiseinä ja valokatkaisin su 22.2.2015


Kun sain toisen kierroksen savilaastia levitettyä seiniin, aloitin viimeistelytyön. Savilaastiseinä viimeistellään vedellä, sienellä ja pienellä lastalla. Villecon edustaja suositteli suihkupullon käyttöä, mutta se minulta oli unohtunut kotiin. Niimpä viimeistelin seinät kostealla sienellä ja lastalla.

Sienen kastoin märäksi ja rutistin enimmät vedet pois, niin että sieni jäi vielä suht kosteaksi. Tällä taputtelin saviseinän pintaa ja viimeistelin vetämällä rouheimmat kohdat ja möykyt lastalla sileiksi. Vesi tekee savilaastin pinnasta muokattavan ja seinän pintaa pystyy jälkimuokkaamaan myöhemminkin kun seinä on kuiva. Vesi sulkee savilaastin avoinna olevat huokoset niin, että pinta menee ns. "kiinni" kun tasoitat pinnan lastalla vetämällä. Pieni ja keskikokoinen lasta olivat sienen lisäksi viimeistelyssä mielestäni toimivimmat.

Savilaastiseinän tekemiseen meni minulta koko päivä. Meiltä jäi yksi avaamaton ämpärillinen kuun sävyistä savilaastia kokonaan käyttämättä. Villeco kyseli tämän kuultuaan savilaastiseinämme paksuutta, joka on n. reilu 2mm. Savilaastiseinät ovat yleensä n. 2-4mm paksuja, mutta en olisi jaksanut tuota yhtä ämpäriä enää seiniin rapata. Seinä näytti tällä paksuudella mielestämme todella hyvälle. Liian paksu kerros savilaastia aiheuttaa sen, että savilaasti murtuu kun se kuivuu.


Rapattujen seiniemme pinta-ala oli 18m2 ja käytin savilaastiseinän tekoon aikaa n. 8h ilman suurempia taukoja.


Osittain kuivunutta savilaastiseinää ma 23.2.2015

Savilaastiseinä kuivuu n. 48 tunnissa ja me laitoimme kuivaajan hurisemaan olohuoneeseen kun seinä oli valmis. Seuraavana päivänä seinä oli vielä osittain märkä, kuten kuvasta näkyy.



Kuivunutta Kuun sävyistä savilaastiseinän pintaa
 (näitä lastasta tulleita "viiruja" siloittelen vielä jälkikäteen)

Valmis savilaastiseinän pinta on kivimäisen rouhea. Kuun sävy sopii mielestäni todella hyvin kotimme muihin valittuihin sävyihin, mm. takkaan ja lattiaan verrattuna. Olen todella tyytyväinen valittuun sävyyn, joka ei pomppaa liikaa silmille, mutta tuo kaivattua struktuuria tuohon isoon tilaan.



Savilaastiseinä taka-alalla.


Loppuun vielä omat TOP10 vinkit, mikäli haluat tehdä savilaastiseinän itse:

1. Suojaa lattiat, rajaa teipillä katto sekä ympäröivät seinät, pistorasiat sekä valokatkaisimet
2. Osta ainakin kolme eri kokoista lastaa: Iso, keskikokoinen ja pieni
3. Osta viimeistelyyn sieni tai vaihtoehtoisesti suihkupullo
4. Osta savilaastin sekoittamiseen tarvittava sähkökäyttöinen sekoittaja ellei löydy jo omasta takaa. Suosittelemme Biltemaa hinnan ja kyllä laadunkin puolesta (meillä tuo sekoittaja toimi hyvin).
5. Pohjusteen saa helpoiten levitettyä telalla.
6. Kun levität pohjustetta tai teet savilaastiseinää, huomioi se, että tulet olemaan yltäpäältä itse aineessa. Eli raksarönttövaatteet päälle, jotka voit tyyliin heittää roskiin homman jälkeen.
7. Muista SEKOITTAA sekä pohjustetta että savilaastia työstöjen aikana, jotta mican muruset tai pohjusteen kivet eivät uppoudu astian pohjaan.
8. Hyvät ja korkeat raksaportaat ovat välttämättömyys (meillä huonekorkeus 3m, joten muuten ei olisi onnistunut)
9. Työstä alhaalta ylöspäin. Tämä toimi ainakin minulla. Savilaastia ei tipu niin paljon ja alhaalta on helpoin aloittaa.
10.Varaa seinän tekoon koko päivä ilman mitään aikatauluja. Raksalle mukaan hyvää musiikkia, eväät ja uuden tekemisen intoa :)
11. Kun seinä on valmis, taputa itseäsi selkään hyvästä ja hienosta työstä. Varaa seuraavana päivänä itsellesi aika hierojalle, sillä hartiat, olkavarret ja selkä tulevat olemaan kipeät.

Tekemisen Iloa :) !


15 kommenttia:

  1. Tosi kaunis tuli seinästä! Minä pyysin tuolta tarjouksen myös, tosin valmiiksi tehtynä, kun meillä se seinä johon tuota ajattelin on kahden kerroksen korkuinen. Vaikka varmasti osaisin sen tehdä itsekin, niin jotenkin niin ison seinäpinnan ollessa kyseessä ajattelin että jos kuitenkin joku kokeneempi teksi :-D Vielä en ole ihan varma otetaanko me se vai ei (koska budjetti, plaah), mutta jotakin akustoivaa materiaalia pitäisi kuitenkin kai haalia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tykätään myös :) Joo, kaksikerroksisessa seinässä on varmasti ihan omat haasteensa jos aikoo itse tehdä. Tuo 3m huonekorkeus oli meillä vielä toimiva, mutta korkeammassa seinässä olisi pitänyt hommata pyörillä olevat liikuteltavat telineet. Niillä sen varmasti saisi ihan hyvin tehtyä, ja on ehkä hieman ergonimisempi tapa työstää seinää, mitä tikkailta :) Toivottavasti saatte hyvän tarjouksen.

      Poista
  2. Hieno! Me on suunniteltu, että jonnekin tulisi betonimaista seinää, mutta en tiedä vielä millä se toteutetaan. Kiitokset tietoiskusta! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ole hyvä :) Betonimaista seinää saa itse tehtyä ehkä helpoiten (ja edullisimmin) kalkkimaalilla. Itse käytin Country French kalkkimaalia, joka toimi hyvin (meillä kalkkimaalia pikku wc:ssä.). Toinen vaihtoehto on Tikkurilan Tunto-sarja jossa on paljon eri vaihtoehtoja kivimäisistä pinnoista ja sävyistä.

      Poista
  3. Hieno seinä! Nosta hattua, että uskallat lähteä vaativimpiinkin projekteihin rohkeasti. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hertta :) Ollaan isännän kanssa sitä hullua sorttia, joka tykkää tehdä itse. Tykkään siis todella paljon tällaisista visuaalisista haasteista, joissa saa itse työstää omannäköistään. Ja tulipahan kokeiltua ja todettua ettei savilaastiseinän teko itse oikeasti ole niin mahdotonta :D

      Poista
  4. Kiitos mahtavasta kirjoituksesta! Enpä ole törmännyt moiseen savilaastiin ennen. Ja kuvien perusteella näyttää aivan ihanalta! Hurjan hienon työn teit.

    VastaaPoista
  5. Savilaastiseinät ovat tosi kauniita, kun pinta ja väri ovat elävät.
    Meille tuli vastaava seinä Decosin Duro-laastista. Decos:lla on näyttely/myyntitila Vantaalla Petikossa, jossa voi käydä katsomassa minkälaisia mahdollisuuksia savilaastit antavat.
    Alle laitettava Decosin Primer oli liimamaista lastalla levitettävää ei sotkuista puuhaa.
    Värivaihtoehtoja on useita, värit ovat myös sekoitettavissa toisiinsa, joten sävyjä löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on Minni-Mai. Pinta on kyllä ihan erilainen ja luonnollisempi mitä esim. Tikkurilan Tunto-sarjasta olisi tullut. Tuohon Decosiin olen törmännyt, mutten savilaasteissa. Tuon pohjusteen levittäminen oli tosiaan sotkuista telalla, pensselillä olisi varmasti ollut siistempää, mutta kun laiskana en jaksanut tuota seinä-alaa pensselöidä ikuisuutta, niin mentiin telalla ;)

      Poista
    2. Onneksi rakennusvaiheessa ei tarvitse vielä varoa kaikia pintoja! Se, mikä noissa on parasta on juuri elävyys, sekä pinnassa että värissä. Tikkurilan Tunto-maalilla saadaan aikaan erilaista pintaa, mutta pinta on kuitenkin maalattu!
      Meillä oli tekijänä ammattilainen, seinän korkeuden takia ihan mahdoton itse tehdä, mutta hän ei meinannut millään uskoa, että pinta saa olla myös väriltään elävä. Ei taida oikein uskoa vieläkään, kun silloin tällöin lohduttaa meitä sillä, että seinän voi sitten vaikka maalata.....=)

      Poista
  6. Todella kaunis seinä!
    Kiitos noista vinkeistä. Meilläkin on Villecon seinä haaveissa mutta kun seinäpintaa on niin paljon niin hintakin pompsahtaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Karolina :) Kyllä tuolle seinälle tosiaan hintaa tulee jos on isompi pinta-ala rapattavana. Meillä toisena vaihtoehtona oli Tikkurilan Tunto Kivi Struktuuripinnoite, joka oli hinnassaan aika samoissa. Niimpä päätös oli helppo. Mentiin puhtaalla luonnontuotteella :)

      Poista
  7. Tosi hieno seinä! Oletteko olleet tyytyväisiä savirappaukseen? Meillä on harkinnassa savilaasti ja siksi olisi kiva kuulla kokemuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anne,
      Kyllä vain. Olemme olleet todella tyytyväisiä savilaastiseinän ja seinä on edelleen samannäköinen mitä heti teon jälkeen. Meillä savilaastiseinä ei ole halkeillut tai ropissut mistään kohtaan. Pidämme myös seinän struktuurista ja tokihan se luonnontuote on aina kivempi ja hengittävämpi vaihtoehto kuin teollinen :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi,