sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Pihasuunnitelmaa ja toteutusta

Emme ottaneet pihasuunnittelijaa emmekä edes sitä konsultointia, jota kovasti toivoin. Näillä euroilla tilattiin sen sijaan multaa ja ostettiin muutama kasvi. Pihaa on siis rakennettu arkkitehdin kanssa tekemämme suunnitelma pohjana ja muokattu sekä istutettu kasveja vähän niinkuin tyyliin "toi sopis tonne ja on muuten puolivarjon kasvi" :)

Mutta hieman osviittaa antavamman pihasuunnitelman tein kuitenkin itse. Ja tein kuulkaas tätä vähintäänkin neljä kertaa. Joka kerta kun lisäsin hieman enemmän pensaita ja toimintoja, ohjelma ilmoitti että tallennuksessa ja nettiyhteydessä on jotain vikaa. Grrrr. Ja vielä mitä! Nettiyhteys pelittää priimasti, joten veikkaanpa ettei tämä ohjelma ihan jaksa pyörittää näitä suunnitelmia siten miten pitäisi. Että terveisiä vaan My Gardenalle!

Jokatapauksessa sain suunnitelman valmiiksi kahden lisäyksen taktiikalla. Kaksi lisäystä ja tallennus. Kerrankin toimi. Ei nimittäin ihan jaksa joka kerta kirjautua ulos ja sisään vain senvuoksi että saa tekemänsä jutut sillä kertaa tallennettua.

Mutta tässäpä teille vilautus meidän pihasuunnitelmasta. Suunnitelma on tehty mygardena.com ohjelmalla joka on täysin ilmainen. Ihan kaikkia pensaita, kukkia, mansikoita ja raparpereita ei tästä käy ilmi, mutta se suuntima nyt ainakin :)Talon jälkeen meille jää n. 400m2 pihaa ympäri taloa. Tämän lisäksi on 50m2 terassia josta noin 15m2 jää katoksen alle. Tämä katoksen alle jäävä osa on haaveena lasittaa joskus tulevaisuudessa. Katoksen alle tulee kesäkeittiömme sekä ruokapöytä. Loppu terassista onkin pergolan alla, jonne onkin toisena haaveena saada joskus drop-ulkoallas. Siihen pitääkin tutustua lähemmin asuntomessuilla :) 

Ympäri taloa kiertää nurmikko, poislukien etupiha johon laitamme ensi vuonna kivetyksen. Tämän vuoden tuo piha saa olla soralla, ihan kaikkeen ei lompakko vaan taivu. 

Vaikka kesä on ollut säiden osalta jokseenkin surkea, niin olemme iloinneet siitä silti. Nimittäin nurmikkomme on kasvanut ja kasvaa edelleen kohisten. Levitimme kesäkuun alussa 80tonnia multaa ja kylvimme samalla nurmikon siemenet ympäri taloa (poislukien pohjoispuoli, joka on myllerryksessa naapurin talonrakennuksen vuoksi ja odottaa vielä omaa vuoroaan). Jotkut ovat epäilleet siirtonurmeksi, mikä on saanut myhäilemään vieläkin tyytyväisemmin. Ei, ei ole, vaan ihan siemenistä kylvetty. Mutta supervihreä ja tuuhea se kyllä on :)Eteläpihan pengerrykset ja nurmikko. Etualalla oleva nurmikoton alue on ns. polun kohta portille.


Pengerrykset
Pengerrysten kivien väliin olen suunnitellut istuttavani hyötykasveja, kuten laventelia, ahomansikoita, timjamia, ruohosipulia, joitain leikkokukkia sekä perennoja. Terassin eteen tulee isännän nikkaroima yrttilaatikko salaateille ja erilaisille kesäyrteille.

Pihamme on saanut uusia asukkaita jo seuraavista kasveista:
- riippapihlaja
- kirsikkapuu
- pionit
- pensasruusut
- pensasmustikat
- mansikat
- karviainen
- herukkapensas
- syreenipensaita
- raparperi

..sekä sekalainen joukko 2-vuotisia kukkia suoraan siemenpusseista (ja jotka ovat lähteneet itämään hienosti). Haaveissa on vielä löytää perheomenapuu tuohon yllä olevaan pengerryskuvan multakohtaan. Perheomenapuu on kätevä uusi omenapuulajike pienille pihoille, sillä siinä on 3-omenalajiketta samassa puussa. Yleisin yhdistelmä on yksi kesäomena ja kaksi syysomenaa. Saat siis kolme satoa omenoita yhdestä puusta :)PensasmustikoitaToinen istuttamistani pensasruusuista kukkii parasta aikaa :)

Pihahaaveissa siintää myös riipumatto. Olen tykästynyt tuohon Fatboyn riippumattoon, joka on ihanan paksu ja pehmustettu, mutta en tiedä saakohan sitä ilman sitä telinettä? Tietääkö kukaan?
Nimittäin tontillamme säilytettiin vanhoja puita, joista kaksi vanhaa koivua ovat eteläpihallamme. Niiden välissä on aivan täydellinen paikka riippumatolle, vai mitä olette mieltä?


Näiden koivujen välissä olisi täydellinen paikka Fatboyn riippumatolle.

Piha on edelleen keskeneräinen suureltakin osin, mutta tämän kesän ainoa tavoite vihreiden osalta, eli nurmikon kylveminen ja siitä nauttiminen on saavutettu. Kiitos siitä kuuluu jokseenkin viileälle ja sateiselle kesälle, jonka ansiosta me voimme kirmata ihana pehmeällä nurmikolla jo nyt :)

Pihaa työstetään kuitenkin edelleen muilta osin. Isännällä on menossa ensimmäinen lomaviikko ja työsarkana meillä on roskakatoksen ja aidan rakentaminen. Sain myös viime viikolla kaksi isoa ulkoseinää maalattua ja koko talo pitäisi saada toiseen kertaan maalattua elokuun loppuun mennessä. Katsotaan kuinka meidän käy. Onneksi on lomaa jäljellä ja tiedossa kaikkea muutakin mukavaa pihahommien vastapainoksi :)

4 kommenttia:

 1. Siis wau! Aivan upea nurmikko ja muutenkin kateellisena täällä katselen, miten pitkällä pihan kanssa jo olette. Me päädyimme olla tekemättä käytännösä mitään ennen ensi vuotta. Nauttikaahan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä oli se etupiha valmiimpana, meillä nyt vain ensisijaisesti nurmikko. Minä taas haikailen sen valmiin etupihan perään, joka teiltä löytyi :)
   Totesimme isännän kanssa, ettei haluta koko kesää katsella mutakasoja ja siivota sitä lasten jäljiltä sisältä pois. Ja sitähän se olisi ollut tämän kesän jäljiltä ellei olisi nurmikkoa kylvetty. Nurmikon kasvulle kesä on ollut ihan paras, joka viikko saa jo nurmikon leikata ja jopa välillä muutamaan kertaan. Kasvaa ihan hillitöntä tahtia, mikä on vaan tosi hyvä juttu :)

   Poista
 2. Hei! Kiinnostaisi kuulla mitä teidän pihan viimeistelyn ja toteutuksen osalta nyt menossa? Meillä on pihan suunnittelu käynnissä ja myös pioneja ehdottomasti tulossa. Pensasaita tuottaa paljon mietitäntuskaa, kun pensaskirsikkaa haluaisin laittaa mutta kukaan ei siitä tunnu tietävän :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tällä hetkellä meillä on kevääksi suunniteltu pihakivetyksen laittoa, sokkelin rappausta ja kukkapenkkien uudelleen muokkaus. Viime kesän tavoite oli nurmikko ja se saavutettiin hienosti. Siinä samalla tuli istuteltua kukkia ja hahmoteltua kukkapenkkien paikkoja, jotka nyt näyttävät jotenkin "tekeleiltä" joten tehdään ne uudelleen. Pensaskirsikasta ei ole mullakaan kokemusta, pihalla tosin on yksi kirsikkapuu koska sellainen oli vain saatava, ne ovat yksinkertaisesti niin kauniita. Pensasaitavaihtoehdoista kirjoittelunkin kattavampaa yhteenvetoa, tai ainakin meidän pohdinnoista. Päädyttiin ottamaan mustialan hortensiasta pensasaita ja nyt keväällä nähdään miltä se ensimmäistä kertaa näyttää:)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi,