perjantai 9. toukokuuta 2014

Case Ulkoportaat

Tässä valaistus, sähkö- ja lvi-suunnitelmien sekä kvv-vastaavan valinnan tiimellyksessä olen kartoittanut ulkoportaiden tekijöitä. Haussa ovat kahdesta eri elementistä koostuvat ulkoportaat, isompi porraselementti pääovelle ja toinen hieman kapeampi kellariin.


Yritämme olla portaiden kanssa ajoissa liikenteessä. Olemme päätelleet, että mitä enemmän näitä asioita saadaan päätettyä ja tekijöitä/urakoitsijoita valittua ennen raksan alkamista, vähentää se mitä todennäköisemmin potentiaaliin kymmenen (ainakin) sitä stressin ja säädön määrää kun raksa on päällä. Eipähän tarvitse silloin enää miettiä, että mistä ne portaat oikein ottaa. Sitä mietittävää kun riittää varmasti muutenkin.

Miksi tarvitsemme portaita jos meille tulee yksitasoinen talo? Siksi että meille tulee osakellari. Osakellaria ei kovin usein suositella, koska yleensä on edullisempaa rakentaa koko talonsuuruinen kellari, sillä perustuksia varten joudutaan maata viemään suuret määrät muutenkin pois. Meillä tilanne on toisenlainen. Osakellari (meillä sis. varasto ja autotalli) tulee juuri siihen kohtaan tonttia, jossa tontti viettää 2m alas. Ja pääsisäänkäynti taloon on juurikin tuon kellarin päällä. Alla olevat kuvat havainnollistavat tätä parhaiten.


Viimeisin on julkkari itään ja siis pääsisäänkäynnille. Portaat pääsisäänkäynnille tulevat olemaan katon alla ja seinämä on puulla rimoitettu.

Koska talomme on varsin mustanpuhuva, olen haarukoinut kahdenlaisia meitä miellyttäviä ulkorappuselementtejä: 1) betonirappuset tai 2) mustasta teräksestä tehdyt rappuset puisilla askelmilla.


Kuva: Blog esprit design
Yllä olevat betonirappuset miellyttävät kovasti. Betoni sopisi materiaalina mustanpuhuvan puutalon kaveriksi mielestäni enemmän kuin hyvin. Pidän myös puisesta tavanomaisesta poikkeavasta kaiteesta, mikä on mielestäni aivan upea.

Betonirappusilla vain tuntuu meidän tapauksessa olevan kovasti hintaa. Johtunee varmasti elementtien koosta: 4m isompi elementti ja 2,9m toinen elementti. Hinnat liikkuvat 5.000-8.000 eurossa, huhheijaa sanon minä. On betonilla hintaa!

Niimpä olen kysellyt myös teräselementtirappusten hintoja.

kuva: contemporist.com

Suunnitelmissa on yksirunkoinen mustasta teräksestä tehdyt rappuset, puisilla askelmilla. Kaide saisi olla mustaa pyöreää pinnaa puisella käsijohteella. Nämä rappuset sopisivat talon ilmeeseen erittäin hyvin. Betonirappusiin verrattuna ovat myös kevyemmän tuntuiset sekä näköiset.
kuva: felinatral.tumblr.com
Tosin kaiteeseen olen ajatellut hieman normaalista poikkeavaa ilmettä. Koska pääovelle sekä kellariin vievät rappuset ovat vierekkäin, haluaisin että niillä olisi sama pinnakaide ylhäältä alas. Yllä ja alla olevat kuvat havainnollistavat miltä se näyttäisi. Muita kaiteita ei tarvitakaan, sillä molempien rappuselementtien toisella puolella on seinää ja ulkorimoitusta.
kuva: woohome.com
Mielestäni yhdenmukainen ylhäältä alas jatkuva pinnakaide toisi rappusiin omaperäisen twistin ja modernin ilmeen. Se kuka tällaisia rappusia mahdollisesti tekee kaiteet mukaanlukien ja mitä ne maksavat, onkin isompi arvoitus. Moni on kertonut että kaiteet voi joutua teettämään erikseen ja että niillekin tulee tässä tapauksessa hurjasti hintaa. Mietin vain että mitäköhän tämä oma visio rappusten kaiteesta tässä tilanteesa taas kustantaisi lisää?

Yhdeltä kanssabloggaajalta ( www.suokuokkajatalo.blogspot.com ) sain vinkin Gradosta ja heille tuleekin aivan upeat musta teräksiset rappuset heiltä. Hyvin paljon samaa ilmettä mitä meille olisi haussa.
Tarjouksia teräsrappusista ei ole vielä tullut, joten odottelen mielenkiinnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi,