maanantai 16. kesäkuuta 2014

Naapurisopua etsimässä

Naapurin oikaisuvaatimus sapetti sen verran, että päätimme isännän kanssa pohtia asiaa vielä kerran kunnolla. Pohdimme sitä mikä meille on oikeasti nyt tärkeää. Leikkimökin ja kompostin hahmoteltu sijainti versus paperibyrokratia ja usean satasen maksut päälle. Haluammeko odottaa Rakennusvalvonnan ratkaisua hyväksemme elokuussa ja maksaa ennenaikaisen rakennuttamisen aloittamisesta useita satoja euroja (joilla rakennuttaa sen leikkimökin jo ihan kivasti)?

Vaikka olemme rakennusluvan saaneet, se ei todellakaan tarkoita sitä, että rakennuttaminen voi alkaa heti. Rakennusluvan myöntämisen jälkeen on 14pvän kuulemisaika, jolloin esim. naapurit ym. voivat valittaa rakennushankkeeseen liittyvistä asioista (eli näin meillä kävi). Jos oikaisuvaatimuksia ei ole määräaikaan tullut, saavuttaa rakennuslupa lainvoiman. Jos oikaisuvaatimuksia tulee, ne käsitellään rakennusvalvonnan lautakunnan kokouksessa (joita kesällä on jokseenkin harvoin). 

Kun lainvoima on saavutettu, saa rakennustyöt tontilla aloitta. Espoossa rakentamisen voi kuitenkin aloittaa ennen kuin rakennuslupa on saavuttanut lainvoiman antamalla vakuus rakennusvalvonnalle aloittamisoikeuden lupahakemuksen yhteydessä.

Vakuus on:

Uudis- ja lisärakennusten perustusten tekemiseen vaadittava 
vakuussumma on pääsääntöisesti 35 € x rakennuksen pohjapinta-ala m²

Laskekaapa siitä mitä se tekee. Toki vakuusussumman saa takaisin kun lainvoima on saavutettu, mutta vakuuden järjestäminen ja ennenaikaisen rakennuttamisen aloittamisen hakeminen maksavat kuitenkin.

Tutkimme talosta ja pihasta piirrettyä asemakaavakuvaa ja totesimme, että jos siirrämme hahmoteltua leikkimökkiä n. puoli metriä ylöspäin, tulee naapurin rajaan 4 metrin etäisyys. Tämä vaikutti helpoimmalta ratkaisulta, eikä vaatisi meiltä juurikaan mitään. Leikkimökki on ajankohtainen parin vuoden päästä, joten kynnyskysymystä emme tästä nyt halunneet. Niimpä soitimme naapurille uudelleen. Tällä kertaa pääsimme sopimukseen ja oikaisuvaatimus on nyt vedetty pois.

Mitä tästä opimme? Ihan turha laittaa rakennuslupahakemukseen hahmoteltua pihasuunnitelmaa erityisesti näistä pienistä "joskus-jossain-vaiheessa-meille-tulee" rakennelmista, koska niistä saattaa naapureilla olla juurikin eniten kysyttävää. 

Mutta jotain hyvääkin. 
Viikonloppuna käytiin tontilla tekemässä hommia ja Espoon kaupunkimittaus oli käynyt merkitsemässä tontille korkeusaseman sekä talon paikan (neljä pistettä).
Neljän pisteen sisään tulee meidän talo. Pisteet sijaitsivat kyllä aika suurpiirteisesti tontilla, ja niiden löytäminen "pienen viidakon" keskeltä oli ihan hauska tehtävä lasten kanssa.


Punainen piste nurmikon keskellä

Saimme viime viikolla sekä Sami-Taloilta että Lammilta kyltit. Meille tulee Lammin harkoista kellari, mutta kahta kylttiä emme tontille laittaneet. 

Nyt on kylttikin siellä ja se kertoo sitä, että raksa alkaa kahden viikon päästä. 

Jännittävää!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi,