Takka on yksi osa-alue joka on ollut työn alla jo pidempään. Sillä ei sinänsä ole kiire, koska takka tulee vasta sitten kun lattiavalu on tehty ja osittain kuiva. Siihen on siis vielä kuukausia aikaa, mutta periaatteenamme on ollut tehdä päätöksiä asioista jo nyt kun aikaa vielä on. Eipähän sitten tarvitse hätäillä sen tuhannen muun pienen ja ison asian lisäksi kun raksa on päällä.
Varaava vai kiertoilma takka? Itsellä on ollut eniten kokemuksia varaavista takoista, joten kiertoilmatakkaan tutustuminen toi esille aivan uusia ominaisuuksia. Alla muutamia huomiota näistä kahdesta takkatyypistä:
Varaava takka:
- Varaa lämmön nimensä mukaisesti itseensä ja luovuttaa sitä tasaisesti. (huom! sähkökatkosten aikaan toimii hyvin lämmönlähteenä.)
- Painava ja isohko koko
- Vaatii perustussuunnittelussa huomiota, jotta osataan vahvistaa pohjaa tarpeeksi
- Lämmittää talon joskus liiankin kuumaksi, ellei osaa käyttää takkaa oikein.
- Lasit nokeentuvat nopeasti. Tämä johtuu siitä, että kun tulipesän lämpötilaa lasketaan, alkaa takan liekki palamaan kytemällä ja savuttamaan.
- Päästää ympäristöön pienhiukkasia. Eli kytevästä puusta irtoaa hiukkasia, jotka savupiipun kautta kuormittavat ympäristöä. Nämä palamattomat hiukkaset muodostavat ne pahamaineiset pienhiukkaspäästöt.
Kiertoilmatakka:
- Kiertoilmatakka painii kokonsa puolesta aivan eri sarjassa kuin varaava takka (siis pienempi)
- Takka on myös kevyempi ja ulkoasu räätälöitävissä.
- Jakaa lämmön nopeasti ja laajalle koko huonetilaan.
- Kiertoilmatakan voi portaattomasti säätää tuottamaan halutun verran lämpöä tehoalueessa 1-20kW/tunti (www.suomensisustustakka.fi)
- Kiertoilmatakkaa voi polttaa monta tuntia putkeen, paloaikaa pystyy säätelemään.
-Takkasydämen lasit pysyvät puhtaana pitkään (tuli ei kyde kuten perinteisissä takoissa, joissa lasit nokeentuvat välittömästi)
- Ulkokuori ei lämpene
- Kiertoilmatakka imee ilman huonelämmöstä ja luovuttaa sen takaisin
- Varaavaan takkaan ekologisempi - ei pienhiukkaspäästöjä koska palo on puhdasta.
Meille tulee kiertoilmatakka. Maalämmön ja koneellisen lämmön talteenoton osalta koimme sen toimivimmaksi ratkaisuksi. Kun takkaa käyttää, on oikeasti ihana että lämmön saa heti kun sitä kaipaa. Lisäksi koska kiertoilmatakassa voi säätää sekä paloaikaa ja lämpöä, voi takkatulen leimusta nauttia vaikkapa lämpimänä kesäiltana ilman pelkoa siitä että talo on hetken päästä pätsi. Kuinka ihanaa!
Koska kiertoilmatakka kierrättää huoneeseen lämmintä ilmaa, talomme koneellinen lämmön talteenotto hyväksikäyttää tämän lämmön muihin lämmitystoimiin.
Takan muoto ja malli on ollut meille suht helppo. Alunperin haaveilimme läpitakasta ruokatilan ja olohuoneen väliin, mutta arkkitehtimme huomautti, että takan sijainti tilojen keskellä pienentää muuten avaraa tilaa huomattavasti ja on haasteellinen jo paloturvallisuusetäisyyksien takia. Näin ollen läpitakasta luovuttiin.
www.linnatuli.fi |
Takka löysi uuden paikkansa keittiön saarekkeen vastaiselta olohuoneen puoleiselta seinältä. Keskeinen sijainti talomme keskellä ja ruokailutilan läheisyys puhuivat kulmaluukullisen ratkaisun puolesta. Satuimme myös näkemään kuvan Linnatulen Isosta-Johanneksesta hyvinkin samanlaisessa tilaratkaisussa mitä meille tulee ja ihastuimme. Yllä kuva tästä.
Takkamme tulee olemaan yksinkertainen ja linjakas. Isäntä ehdotti kaakelivaihtoehtoa, mutta itse en ole vielä lämmennyt ajatukselle. Tällä hetkellä ajatuksissa on kuvan mukainen harmaa rappaus ja musta putkihormi.
Takkamestarit, arteg-takka |
Haasteena takassamme on ollut se, ettei sitä löydy valmistakka-mallistoista (ainakaan en ole tähän mennessä vielä löytänyt). Iso-Johannes on tyyliltään se mitä haemme, mutta toiseen päähän on tarkoitus tehdä vielä kapea halkosyvennys vähän yllä olevan tyyliin.
Muutamia tarjouksia olemme jo saaneet muurareilta ja nyt odotan vielä tarjousta muutamilta räätälöityjä takkoja tekeviltä takkafirmoilta. Katsotaan mistä se takka sitten loppujen lopuksi tulee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaunis kiitos kommentistasi,