maanantai 27. lokakuuta 2014

Raksaviikko 17: Lattiavalua ja designbetonilattiaa

Raksaviikko 17 meni pääasiassa lattiavalun valmistelutöissä. Isäni sai maanantaina autotallin ja varaston välisen väliseinän muurattua, joten sekin on nyt tehty ja kunnossa.
Ti 21.10.2014: Autotallin ja varaston valmis väliseinä

Talon lattiavalu ei ole mikään pieni juttu. Niin moni asia voi mennä pieleen, jos siihen ei ole kunnolla valmistauduttu. Ja jos lattia menee valaessa pieleen, niin siinäpä sitten korjailet kovettunutta betonia. Mitenkäs korjailet? Ymmärtääksemme betonia kun ei voi betonin päälle enää kiinnitysongelmien takia valaa?Ke 22.10.2014: Isännän tekemät takan raudoitukset


Ennen valua on lattian oltava valukunnossa. Eli eristeet, lattialämmitys, sähkö ja vesiputket tulee olla asennettuina. Tämän jälkeen pitää käydä lattialämmityksen kiinnikkeet vielä läpi, nappuloida raudoitukset ylös ja asentaa reunanirroituskaista seinää kiertämään. Ikkunat, seinät, jakotukit ym putket on hyvä myös suojata, sillä kura lentää. Lattian korko tulee merkata sekä unidrain kaivot ja kurasyöppö kiinnittaa oikeaan korkoon ja paikoilleen. Ke 22.10.2014: Lattiavalun valmistelua - valaistus kuntoon!


Näiden lisäksi valaistuksen on hyvä olla riittävä lattiavalumiehille, jotta näkevät tehdä työnsä hyvin. Varsinkin näin  syksyllä valo on tärkeässä roolissa, kun aamutkin ovat jo pimeitä. Isä ja isäntä ripustivat 4-5 työmaavalaisinta kattoon ja niin saatiin valoa taloon.
To 24.10.2014: Lattiavalu käynnissä

Lattivalupäivä oli viime torstai ja betonirekka kurvasi raksan pihaan aamu 07.00:ltä.  Homma oli klo 10.00 mennessä ohi, tilapäisesti. Tosin meillä kävi niin, että valun aikana betoni loppui kesken pienen alan osalta, joten sitä odoteltiin noin 15min ylimääräistä. Onneksi tuo Ruduksen tehdas on ihan tässä lähimailla. Muutama tunti lattiavalusta ja lattiamiehet tulivat tekemään liippauksen ja hiomaan lattian pinnan.
To 29.10.2014: Lattiavalua

Meille tulee n. 20m2 ala designbetonilattiaa. Tämä tehtiin nyt lattiavalun yhteydessä.
Alla olevasta kuvasta näkyy tummemmalla oleva alue, joka on siis betonipinnalle jäävää ns. "designbetonilattiaa". Sävy on tässä tumma, mutta tulee vaalenemaan jonkin verran kunhan betoni kuivuu. Tummahkon sävyinen betonilattia kuitenkin tilattiin.

To 24.10.2014: Designbetonilattiaa vs. normaalia betonilattiaa

Lattian laatu on nyt sitä mitä pitääkin. Autotallin ja varaston lattiahan jäi meillä hieman liian karkeaksi, siitä kerroin täällä (klik). Lattiamiehet hioivat nyt lattian (palautteesta viisastuneena ja ilman kiirettä) todella tarkkaan ja se on ihanan sileä. Muutaman viikon päästä laitetaan silikaatti ja hiotaan se lopulliseen asuunsa. Täytyy sanoa, että olen innoissani. Lattia näyttää ja tuntuu todella hyvälle. Nyt vain toivotaan ettei kuivumisen aikana tulisi pahoja halkeamia.To 24.10.2014: Kurasyöppö ja epäonnistunut valu

Mutta meni jotain pieleenkin, taas! Kurasyöpön ritilä oli valun aikana pois ja sen päällä vaneri suojaamassa kaivoa ja näyttämässä kurasyöpön pinnan oikean koron. Valu piti tehdä vanerin pintaan saakka. Joku katkos valumiehen tiedonsiirrossa kuitenkin tapahtui kun tuota valua tehtiin. Valu tehtiinkin vain kaivon pintaan, joten lattian pinta jäi 1cm liian matalaksi. Emme valupäivänä päässeet kurasyöppöä tarkastamaan, sillä se jäi pahasti kulman taakse. Voin kertoa että kyllä isännällä ärräpäät lensi kun tämä huomattiin!

Ja betonilattiaa et sitten korjaa enää mitenkään kun se on alkanut kuivua. Betonifirma tulee tässä kyllä vastaan, sillä virhe oli täysin heidän. Nyt on meillä haussa ammattihitsari joka voisi lyhentää tuota kurasyöpön ritilän reunaa niin, että saadaan se samaan tasoon lattian kanssa. Se näyttäisi olevan ainoa fiksu ratkaisu asiaan..

Että näin.
Lattia on nyt muovien alla kuivumassa ja lämppärit lämmittävät taloa sisältä. Tunnelma oli jokseenkin trooppinen perjantaina, ja eilen kosteudenpoistaja oli kerännyt jo 5-6l vettä. Hyvin siis kuivuu.

Raksaviikolla 18 nousee sisäseinää :) Timpuri aloittelee huomenna ja isäni on hänellä kaverina.
Ihan huikeaa ajatella että 3vkon päästä meillä voisi olla jo sisäseinät pystyssä. Huih!
10 kommenttia:

 1. Voi harmi tuon kurasyöpön kanssa. Toivottavasti saatte korjattua kurasyöppöä siten, että se on miellyttävää katseltavaa sekä käytännöllinen jatkossa.

  Meillä on lattiavalu kolmen päivän kuluttua, ja jännittää jo hieman valmiiksi, että kaikki varmasti sujuu niin kuin pitääkin.

  VastaaPoista
 2. Hei Hertta ja kiitos kommentistasi. Toivomme myös että homma hoituu käytännön kannalta toimivaksi kurasyöpön ritilää muokkaamalla. Katsotaan! Onhan tämä taas yksi juttu lisää raksan to-do-listaan, jossa hommaa piisaa, mutta näinhän tämä välillä menee. Tsemppiä teille lattiavaluun! Eiköhän se hyvin mene kun on hyvin valmistautunut ja antanut ohjeet valajille :)

  VastaaPoista
 3. Mäkin oon haaveillut betonilattiasta, mutta en tiedä, varmaan laitetaan laattaa. Betonilattia on kyllä hieno. :)

  VastaaPoista
 4. Scilla, betonilattia on kyllä hieno kun se onnistuu. Meillä lattia on vielä muovien alla ja suojattuna, joten se minkälainen siitä tulee jää myöhemmin nähtäväksi. Yhtenä vaihtoehtona mietittiin myös betonin näköisiä laattoja, joita löytyy yllättävän paljon ja ovat hyvännäköisiä. Päädyimme kuitenkin ihka oikeaan betonilattiaan, sillä siihen menevä työ meni samassa talon lattiavalun yhteydessä. Eipä tarvitse sitten hirveästi enää laatoitella.

  VastaaPoista
 5. Heipä hei! Reinolassa lattia valettiin perjantaina, mutta muuten ei voi kiirehtiä eteenpäin, koska kattohommat ovat vielä(kin) vähän kesken. Reinolan isäntä teki valumuotin suihkutilan lattiaan, ja tarkoituksena olisi tehdä 50 x 160 cm koloon puuritilä viemärinkanneksi. Saas nähdä, onnistuuko erikoisuutemme vai tuliko aukosta susi:-)

  T. Susanna

  VastaaPoista
 6. Hei Susanna! Pidän peukkuja teidän erikoisuudelle että homma toimii. Me saimme kurasyöpön ritilän korjattua hyvällä hitsarilla, isäntä testaa sitä parasta-aikaa raksalla. Toivotaan parasta, että tämä ongelma olisi tällä hoidettu.Tsemppiä teille sinne Reinolaan :)

  VastaaPoista
 7. Moikka! Kukas teidän lattiavalun tekikään?

  VastaaPoista
 8. Mutta tuon osuuden, joka jää näkyviin, teki siis Desihnbetoni its, ei betonivuori? Meilläkin lattiavalu betonivuorelta ja mietin jättää betonipinnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Meillä lattiavalut tulivat tosiaan betonivuorelta, mutta koska betonilattia ei onnistunut (tästä oma juttunsa "pieleen mennyt betonilattia" postauksessa), betonilattia korjattiin mikrosementilla (sbl). Lattian sävyksi ei saatu toivottua, mutta kaunis siitä tuli mikrosementilläkin :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi,