lauantai 15. marraskuuta 2014

Meidän takka

Takka on nyt pinnoitusta vaille valmis. Se on täsmälleen sellainen kuin suunnittelimme. On se kyllä hieno (vaikka itse sanonkin).

Sydänmuurauksesta soittelivat reilu viikko sitten torstaina ja kysyivät isännältä, että missä meillä mennään. Heillä olisi nimittäin ollut keikka meidän lähimaastossa, mutta tässä kohteessa oli tullut aikatauluun viivästys. Miehet olivat siis vapaina vailla hommia. Meillä oli lattiavalusta kulunut juuri se sopivat kaksi viikkoa ja sisäseinävaiheeseen tuo takan teko sopi mainiosti. Niinpä Sydänmuurauksen miehet suuntasivat meille takan ja takkaseinän tekoon.


To 6.11.2014: Takkaseinän muurausta

Takan taakse tulee meillä seinä, joka muurattiin tiilistä. Tämän seinän taakse tulee keittiömme niemeke. Takkaseinän muurauksessa meni Sydänmuurauksen pojilta päivä ja seinä oli pystyssä.
To 6.11.2014: Takkasydän 

Takan teko aloitettiin laittamalla sydän paikoilleen, jonka jälkeen lähdettiin tekemään takan kuorta. Takan kuori tuli Silcan tapaisista palamattomista rakennuselementeistä. En nyt tarkkaan muista käyttivätkö Sydänmuurauksen pojat juuri Silcan rakennuselementtejä, mutta kätevä materiaali tuo tuollainen tuntuu olevan.Pe 7.11.2014: Takkakuoren tekoaMa 10.11.2014: Takan tekoa

Takkamme on kulmaluukullinen kiertoilmatakka. Talomme päälämmönlähde on maalämpö ja päädyimme kiertoilmatakkaan sen visuaalisesti kevyemmän ilmeen sekä lämmöntuotannon säätö - sekä nopeuden vuoksi. Pääsemme nauttimaan takkatulen lämmöstä heti, eikä vasta tuntien päästä.Ma 10.11.2014: Kulmaluukku lähikuvassa


Takkasydän on Schmidin ja luukku rullaa hienosti, kuten pitääkin. Takkaluukkujen mekanismeissa oli eri takkasydänvalmistajilla eroja. Schmidin takkaluukku rullasi selkeästi keyyiten ja vähällä vaivalla ylös-alas (laakereidensa vuoksi) muutamaan muuhun verrattuna (joilla ei laakereita ollut takkaluukussa). Tämän vuoksi päädyimme Schmidin takkasydämeen. 
Ke 12.11.2014: Vino piippu

Sydänmuurauksen pojilla oli ollut pieniä ongelmia piipun ja läpivientien kanssa tiistaina, mm. piippu jäi tiistain asennuksesta vinoon (ks. kuva yllä). Myös puupoteron laatoituksen saumat eivät menneet tasan. Piippu, laatoituksen saumat sekä muut pienet läpivientien viimeistelyt korjattiin kuitenkin asiallisesti perjantaina kuntoon.Ke 12.11.2014: Pinnoitusta vaille valmis takka


Takka ottaa ilman eteisen puoleiselta sivulta, jonne tulee takan pinnoituksen sävyyn savytetty ritilä. 
Takan vaaleanharmaa sävy pitää vielä päättää, piippu meillä tulee mustaksi. Musta pannaton piipunsuojus tuodaan ja asennetaan vasta sitten kun takan pinnoitus tehdään. 
Ke 12.11.2014: Pinnoitusta vailla valmis takka sivulta


Nyt odotellaan lupaa polttaa ensimmäinen erä puita takassa. Tämän pitäisi olla mahdollista pian, miten vain aikatauluumme parhaiten sopii. 
Ja kyllä tuota jo odottaakin. Ihan ensimmäiset takkatulen loimut tulevassa uudessa kodissamme. Pitänee varata mukaan ainakin glögiä :)


4 kommenttia:

 1. Vau, hyvältä näyttää! Meille on tulossa hyvin saman tyylinen kulmatakka, tosin toisen merkkisenä. Kiva nähdä että miten tuo asennus käytännössä menee, kiitoksia tästä :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Lyde ja ole hyvä :) Ihan kaikista työvaiheista en ollut perillä, sillä nämä kaksi ikiliikkujaa pitävät siitä hyvin huolen raksalla. Pari paria silmiä lisää, niin jäisi enemmän muistijälkiä. Mielenkiinnolla jään odottamaan kuvia teidän takasta :)

  VastaaPoista
 3. Tähän asti on tullut blogi kahlattua (eilen aloitin) ja pakko kommentoida, että superkaunis takka! Ja kiitos kirjoituksesta jossa vertailitte varaavaa ja kiertoilmatakkaa. Selvensi tällaiselle asiasta tietämättömälle takkojen eroja :) kovasti iski myös raksailusta ja lapsiperheen elämästä kertova kirjoitus. Meillä raksailu vasta suunnitteilla ja pohdituttaa juuri tuo oman työn määrä ja paljonko siihen kyetään. Varsinkin kun minun pitäisi olla myös töissä taas silloin. Tervetuloa seuraamaan meidän (hidasta) edistymistä www.kotitunteella.blogspot.fi :) jatkan blogin läpikahlaamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Essi ja tervetuloa seuraamaan :) Kiva jos takka-osiosta on ollut teille apua. Itse koin että jotain yhteenvetoa tästä oli tehtävä, että takkojen erot selviäisivät itsellekin paremmin. Raksareality kyllä puree ja pahasti tässä vaiheessa kun talonrakennus on päällä. Sinänsä lohduttavaa vertaistukea, että aika monella se tosiaan juurikin tuota on. Pitäneekin käydä teillä vastavierailulla ja tsemppiä raksailuun :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi,