tiistai 4. marraskuuta 2014

Puulattia vs Laminaatti 1-0

Päätöksiä. Ja vielä lisää päätöksiä. 

Niitä on jouduttu tekemään ja jokseenkin ripeällä tahdilla. Nimittäin sisäseiniä nousee kuin sieniä sateella. Luulimme että olimme miettineet hyvin asioita etukäteen, mutta tämä luulo osoittautui vääräksi. Esimerkkinä sähkäri tiedusteli toissapäivänä, että mihin korkeuteen tulee wc/suihkutilan seinävalaisimet? Että jaa...enpä ihan ollut ehtinyt vielä miettiä, mutta nytpä sitten mietin. Ja minkälaiset valaisimet, sekin vielä? Tahti on ripeää, ja perässä yritetään pysyä.

Liukuovien runkojen asentamista varten timpurimme tarvitsivat myös tiedon valitun lattiamateriaalin paksuudesta. Tämäkin asia piti olla meillä loppuun ajateltu, mutta toisin kävi. 

Olen aina haaveillut pitkästä lankkulattiasta. Aito puu materiaalina on ihana, mutta parketeissa meillä oli aiemmassa kodissamme ongelmana pinnan pehmeys.  Tämän vuoksi olimme suhteellisen varmoja että valitsemme Orient Occidentin laminaatin. Aiemmista lattiapohdinnoista kertoilinkin aiemmin täällä (klik).

Koska tulevaan kotiimme tulee paljon vaaleaa koivua ja ikkunoiden karmit ovat tammea sisältäpäin, tulisi lattian olla myös vaalea, mielellään enemmän keltaiseen taittava kuin punaiseen. Haussa oli siis vaalean sävyinen lattialankku, mutta sellainen josta kuultaisi puun lämpö esille.


Kuva Pinterest


Yllä oleva kuva kertoo aikalailla sen mitä olen kotiimme suunnitellut lattian osalta (Oi, kiitos ihana Pinterest!) Ongelmaksi OO:n laminaatin kanssa osoittautui valikoiman värisävyt. Nimittäin vaaleahkoa lankkutyylistä laminaattia pienellä puun sävyllä höystettynä ei tahtonut löytyä. Pääsimme käymään Orient Occidentin näyttelytiloissa kun isäntä piti lomapäiviä lattiavalun yhteydessä. Totesimme sen, minkä olin jo aiemmin sanonut ääneen. Ei löydy. 

Mutta sitten silmiini osui eräs toinen näytepalanen.
Tämä ei ollut laminaattia, ei vinyyliä (tätäkin mietimme yhtenä vaihtoehtona, sillä vinyyli on kovassa nousussa) eikä parkettia, vaikka siltä kyllä käteen tuntui. Pienen tutkiskelun jälkeen kyseessä olikin OO:n puulattian mallipalanen. OO:n puulattioita menee eniten julkiseen käyttöön, ja ne ovat itseasiassa pinnan kovuuden suhteen paremmin kestäviä kuin parketit. Tämähän sopi meille!

Ja olihan se aivan ihana! Sävyltään juurikin kauniin vaalea, pienellä haalealla keltaiseen taittavalla puun sävyllä. Vertailuksi otin miettimäni parhaimman sävyiset, valkolakattua tammea olevat OO:n parkettien mallipalat viereen. Kyllähän tuosta eron näkee selkeästi.


Valkolakattua tammea olevat parketit eri käsittelyillä, puulattia keskellä


Eilen mallailin mallipaloja raksalla kaiken rojun keskellä ja en taas osannut sanoa sävystä mitään. Valaistus on oikeasti kaiken aa ja oo vertailussa. Isäntä kuitenkin ilmoitti että se on nyt tässä. Hänen silmäänsä valinta oli muihin verrattuna parhain (puulattia alhaalla keskellä). Eli puulattia siis otetaan.


Lattian mallipaloja raksalla ma 3.11.2014


Jos halajaa puulattiaa, tulee se huomioida hyvissä ajoin talon rakennesuunnittelussa. Meillä ei ole kuitenkaan hätää tässä  asiassa. OO:n Par-Ky puulattia on ponteilla, eli se asennetaan kuten parketti tai laminaatti lattiaan. Rakennesuunnittelua ei siis tarvita. Lattia soveltuu myös todella hyvin lattialämmitykseen ja on tuotantonsa sekä kierrätettävyytensä puolesta jopa hieman ympäristöystävällisempi kuin parketti. www.par-ky.com

Lattia on siis vihdoin päätetty. Yllä vielä kuva tulevasta lattiasta, jonka todellinen värisävy nähdään sitten kun lattia saapuu. Puu kun elää ja erät ovat aina vähän erilaisia. Olen kyllä innoissani ratkaisustamme :)

4 kommenttia:

 1. Puulattia näyttää ehdottomasti parhaalle noista vaihtoehdoista. Upea! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Hertta:) Kyllä se oli ehdottomasti parhain vaihtoehto tähän astisista.

  VastaaPoista
 3. Hei, mikäs on valitsemanne lattian neliöhinta? :)

  VastaaPoista
 4. J&H, kannattaa aina kysyä tarjousta. Par-Ky puulattiasta on 4 eri laatua ja hinnat vaihtelee näiden välillä. Me otimme puulattian jossa on korkki pohjassa, eli vaimentaa kopinoita lattian pinnasta. OO:n lattioitahan saa ihan K-Raudoista, tosin en tiedä myyvätkö tuota puulattiaa.

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi,