maanantai 23. helmikuuta 2015

Pieleen mennyt Betonilattia

Voimme pitää itseämme onnekkaina, sillä rakennusprojektimme on sujunut kaiken kaikkiaan hyvin. Suurin ongelmamme raksan aikana ja isompi "päänvaivamme" on ollut betonilattiamme. Kerroinkin aiemmin betonilattiastamme täällä (klik). Nyt lattia on korjattu, joten on aika kertoa teillekin tästä prosessista. 

Tulevassa kodissamme on betonilattiapinnalle jäävää pinta-alaa n.22 neliötä. Se käsittää mm. tuulikaapin, kodinhoitohuoneen, pukuhuoneen ja pikku-wc:n. Haluttu värisävy oli Basaltin harmaa betonilattia, joka päätettiin toteuttaa Piimatin sirotteen+silikaatin avulla talon lattiavalun yhteydessä. Näin toteutettiin myös kellarimme betonilattia, joka toimi hyvänä koekappaleena eikä mennyt kyllä putkeen sekään. Onkin pakko selventää, että talon ns. "Design"betonilattian voi tehdä joko koko talon lattiavalun yhteydessä tai sitten vasta kun sisäseinät ovat pystyssä (yleisimmin käytetty tapa). Meillä "design"betonilattia tehtiin talon lattiavalun yhteydessä.

Lattiavalun jälkeen paljastui ensimmäiset ongelmat eritoten kodinhoitohuoneessamme. Kurasyöpön ympärille tehty valu ja kaadot oli tehty virheellisesti ja hutiloiden. Mm. kurasyöpön ja seinän väliin jäävää betonia ei oltu tasoitettu laisinkaan, eli ks. ala olisi jäänyt betonipinnalle epäsiistin röpelöisenä. Suurin ongelma oli kurasyöpön kaato, joka oli valettu 1cm liian vajaaksi kurasyöpön pintaan nähden.


Pe 24.10.2014 Vajaaksi valettu lattiavalu kurasyöpön pintaan nähden.
Kurasyöpön takana olevaa betonipintaa ei oltu siloteltu.

Tästä kaikesta reklamoitiin ja keskusteltiin betonifirman kanssa hyvässä hengessä. He olivat enemmän kuin valmiita ratkaisemaan ja korjaamaan asian. Päädyimme pienentämään kurasyöpön ritilää ratkaisuna vajaaksi jääneelle lattiavalulle (ritilä uppoaisi näin paremmin kehikkoonsa, ja vajaa lattiakaato toimisi kuten pitääkin). Designbetonilattiaan levitettäisiin silikaatti ja se tehtäisiin betonifirman puolesta valmiiksi, kuten sovittu.

Seuraava ongelma ilmeni kun isäntä hioi tuulikaapin betonilattiasta liimapintaa pois silikaatin levittämistä varten. Laikka oli silein mahdollinen, mutta siitä huolimatta kaikki sirote hioutui pois. Siis kaikki tummanharmaa väri hioutui lattiasta pois. Sanomattakin selvää, isäntä lopetti hiomisen heti ja soitti betonifirmalle. Ilmeisesti sirote ei ollut hiertynyt kunnolla betonilattian rakenteeseen.

Betonifirman toimitusjohtaja ja asiaa hoitanut edustaja kävivät raksalla katsomassa lattiaa, ja puistelivat päätään. Ei ollut betonilattian taso ihan sitä mitä piti olla. Asiasta reklamoitiin myös suoraan sirotteen valmistajalle Piimatille. Ratkaisuksi ehdotettiin betonilattian korjaamista ja pinnoittamista mikrosementillä betonifirman piikkiin.

Mikrosementti on hyvin samannäköistä kuin aito betoni ja lattia tehtäisiin Suomen Betonileimasimen (www.sbl.fi) mikrosementillä. Tämä kävi meille. Täytyy sanoa, että tässä vaiheessa allekirjoittanutta harmitti isosti myöntää ja luopua siitä ihanan sävyisestä betonilattiastamme, joka hiomattomana oli sävyltään juuri sellainen kuin pitikin. Ainoaksi ongelmaksi jäikin mikrosementin haluttu värisävy.

Vaikka sbl:n mikrosementtejä saa useassa eri sävyssä, heillä ei harmiksi ole harmaita sävyjä juuri laisinkaan. Niinpä päädyimme sekoittamaan kahta eri sävyä, jolla päästäisiin lähimmäksi alkuperäistä väritoivetta.


22.1.2015 Hiottu betonilattian pinta - poishioutunutta sirotetta
(tämä kuva on khh:n tilasta, jossa sirotetta ei irronnut niin  paljoa mitä tuulikaapissa)

Lattian korjauksen toteuttivat ubk:n (uudenmaan betonikuviointi) miehet sbl:n mikrosementillä. Ennen lattian tasoittamista ja korjaamista, he hioivat lattian. Tässä vaiheessa isäntä teki kodinhoitohuoneen lattiaan ja 10cm seinille vesieristyksen (tilassa lattiakaivo, joka vaatii mikrosementin alle vesieristyksen).


To 29.1.2015 Vesieristetty lattia

Vesieristyksen jälkeen, lattiaa lähdettiin korjaamaan ja tasoittamaan pinnoitusta varten.Pe 30.1.2015 Khh:n Lattian tasoitusta

Pe 30.1.2015 Tasoitettu khh:n lattia (kuivumassa)


Kun lattia oli tasoitettu, seurasi sen pinnoitus halutulla mikrosementillä. Mikrosementtiä levitetään n. 3 kerrosta ennenkuin lattiapinta on lakkausta varten valmis.


Su 2.2.2015 Kuivunut tasoitettu lattiapinta, pinnoitusta ja lakkausta vaille
(taustalla näkyy ero valmiiseen betonilattiapinnoitteeseen)Su 2.2.2015 Korjattu kurasyöpön ympärys ja kaadotLattian tasoitukseen, korjaamiseen, pinnoittamiseen ja lakkaukseen meni Ubk:n pojilta n. reilu viikko (ihan joka päivä eivät olleet hommissa). Ahkeraa ja tarkkaa porukkaa, joiden työnjälki on todella hyvää. Voimme suositella heitä lämpimästi pinnoitushommiin.


Ma 3.2.2015 Valmis betonilattiamme

Betonilattiamme on nyt korjattu ja pahvien alla suojassa. Pahoittelut ettei ole laittaa tarkempaa kuvaa tuosta lattian pinnasta.

Vaikka lattian värisävy ei ihan vastaa alkuperäistä basaltinharmaata, niin olemme todella tyytyväisiä työn jälkeen ja siihen miltä lattia tällä hetkellä näyttää. Lattia on jalan alla ihanan pehmeä ja sileä. En malta odottaa, kun siinä pääsee ihan oikeasti tepastelemaan :)

Näin tämä betonilattiaepisodi saatiin meillä maaliin ja onneksi vielä hyvin tuloksin. Jos lähtisimme nyt harkitsemaan uudelleen betonilattiaa, niin tekisimme sen todennäköisesti itse. Ja vasta sitten kun sisäseinät ovat pystyssä. Emmekä käyttäisi sirotetta. Mutta onneksi ei tarvitse. Korjattu lattia on ihana :)

4 kommenttia:

 1. Huh, sydän pomppasi jo kurkkuun, kun luin otsikon! Meilläkin on painiskeltu ihan riittävästi lattiaongelmien kanssa, joten voin samaistua harmitukseesi. Onneksi teillä on kaikki nyt hyvin, ja ainakin minun silmään tuo korjattu lopputulos näyttää upealta!! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hertta :) Tykkään kyllä betonilattiastamme paljon. Lattialla on hurjan isot vaikutukset kaikkeen, joten sen olisi suonut menevän kerralla putkeen. Vaan eipä sitä voi aina voittaa. Ja nuo rakennusmääräykset, grrr... ne vasta päänvaivaa aiheuttivatkin. Niistä en tässä kirjoitellutkaan, olisi tullut turhan pitkä postaus.

   Poista
 2. Onneksi tässä päti loppu hyvin, kaikki hyvin. Ison urakan jouduitte kyllä käymään läpi, vaan onneksi virheen tehneet korjasivat erheensä. Hienoa, että lopputulos miellyttää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin on. Annamme kyllä pisteet betonifirmalle, joka hoiti vastuunsa tämän asian korjaamisessa loppuun asti. Loppu hyvin, kaikki hyvin, kelpaa meille oikein hyvin. Kyllä tämän vuoksi muutama hius ehti harmaantuakin..

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi,