maanantai 26. tammikuuta 2015

Väliovien vaikea valinta

Välioviasiaa on puitu, kilpailutettu ja pohdittu useampaan kertaan jo viime keväästä lähtien. Asia on jäänyt auki vaikka liukuovien suhteen teimmekin jo aiemmin päätöksen. Ne tulivat Eclisseltä.
Väliovien valitsemisen on tehnyt vaikeaksi seuraavat lillukanvarret:

1. Haluammeko kotiimme sisäovet tiivistetyillä karmeilla (eristävät ääntä vain hieman) vaiko äänieristettyjä ovia? 
2. Haluammeko karmittomat ovet?
3. Haluammeko normaalit vaiko magneettilukot? 
4. Entäpä minkä väriset väliovet saisi olla?
5. Ja tuleeko perus laakaovea vaiko jonkinnäköistä kuviota oven pintaan?

Välillä kun katsoo tätä nykymaailmanmenoa, joutuu väkisinkin toteamaan, että nämä ovat niin näitä "first world problems". Rakennuttajalle toki väistämätön pakkopulla eli valinta ja pohdinta, mutta suhteellisen pieni verrattuna ison maailman ongelmiin. Toki helpommallakin tässä asiassa voisi itsensä päästää.

Mutta nyt on päätös tehty ja väliovien laatu, väri ja ominaisuudet perusteellisesti punnittuja.
Mihin me sitten päädyimme?

Kuten olen aiemmin maininnut, kotiimme tulee laajalti koivua puupintana (Itseasiassa Puustellin tehtaan kaikki loput koivuviilut tulevat meidän kotiimme. Sen jälkeen koivu poistuu (kuulemma) heidän valikoimastaan). En osaa tarkkaan selittää mikä tässä perisuomalaisessa puulajissa viehättää eniten, mutta olen täysin menettänyt sydämeni sen värille, suomalaisuudelle, tietynlaiselle raikkaudelle ja yksinkertaisuudelle. Niinpä ihan alussa pohdimme koivuviilutettuja väliovia.Kuva www.cwp.fi

Joltain kanssaraksaajalta bongasin nimen CWP-Ovet. He tekevät todella kauniita viilutettuja sisäovia.
(http://cwp.fi/cwp-ovet) CWP:n asiakaspalvelu on erittäin hyvää ja hinnat kilpailukykyisiä. Totesimme kuitenkin, että koivu puulajina saa nyt kodissamme riittää. Liika on liikaa ja niin päädyimme perusvalkoisiin sisäoviin.Matti-Oven Silo ovimallisto


Itse tykästyin eniten ihan perus laakaoveen. Isäntä taasen halusi oviin jotain pientä uraa, joka toisi oveen ilmettä. Päädyimme Matti-Oven Silo-mallistoon, joka on suomalaista tuotantoa ja oven rakenne hieman jämäkämpi mitä perus pahviovissa. Laakaoven käytännöllisyyttä perustelin isännälle sillä, että kaikennäköisiin uriin kertyy helposti pölyä, ja allekirjoittanut allergikko oli todella kyllästynyt sen siivoamiseen. Niinpä päädyimme valkoisiin laakaoviin. 

Sitten kävimme Jyväskylän asuntomessuilla, joilta bongasin Avec-ovet (http://www.avec-ovet.fi/minimal). He olivat tehneet yhteen messukohteeseen kauniin tummanharmaat sisäovet. Mikä mielenkiintoisinta, kaikki sisäovet olivat täysin karmittomia ja piilosaranoilla. Ja lisävarusteluna magneettilukko sekä tuo vapaavalintainen värisävy. Keskustelin lisää heidän kanssaan Habitare messuilla ja vakuutuin vieläkin enemmän. 


Avec minimal karmiton sisäovi,
kuva avec-ovi.fi

Avec-minimal ovet ovat oikeasti kauniit ja säästävät seinäpinta-alaa karmittomuudellaan (+10cm). Varusteluun saa magneettilukot, omavalintaisen oven sävytyksen ja ovi on jo valmiiksi tiivistetty. Ainoa iso harmi asiassa oli ovien hinta. Tarjous oli reippaasti yli tuplat mitä olimme budjetoineet sisäoviin, joten nämä jäivät vain haaveeksi. Karmilliset ovet siis meille.

Pohdimme pitkään haluammeko sisäovet tiivistetyillä karmeilla vaiko äänieristettyinä. Oma näkemykseni oli, että ainakin Wc/Suihkutilan ovet saisivat olla äänieristettyjä. Vaikkei meidän wc-tilat olekaan suorassa yhteydessä keittiö-ruoka-olohuonetilan kanssa, niin olen vieraillut useasti talossa (70-luvulla rakennettu) jossa wc-tila on suoraan yhteydessä ruokatilaan ja seinissä ei ilmeisesti ole mitään eristeitä. Voitte vain kuvitella! Ja vaikka meillä seinät ei pahvia olekaan, niin haluan taata jokaisella vessarauhan siellä käydessään. 

Äänieristetyt ovet maksavat reippaasti yli tuplat verrattuna normaaleihin laakaoviin tiivistetyillä karmeilla. Pitkän pohdinnan jälkeen, päädyimme lopulta siihen, että otamme kaikkien huoneiden ovet tiivistetyillä karmeilla ja wc-tilojen ovet äänieristettyinä. 


ARS Wood Oy:n mittatilauksena tekemä sisäovi.
Kuva lainattu modernitalo.blogspot.com

Bongasin eräältä kanssaraksaajalta (Mrs S/ puutajakivea.blogspot.fi) vinkin, että kannattaa kysellä sisäovia myös talon ikkuna- ja ovitoimittajalta. Niinpä laitoimme tarjouspyyntöä menemään myös Skaalalle. Isäntä oli bongannut myös mittatilauksena sisä-ja ulko-ovia tekevän ARS Wood Oy:n, jolta toinen kanssaraksaaja modernitalo oli ottanut sisäovet. Niinpä laitoimme myös sinne tarjouspyyntöä sisäovista. Pyysimme kummaltakin hinta-arviota magneettilukoista sekä omaan sävyyn sävytetyistä ovista.

Pyysimme kaiken kaikkiaan tarjouksia sisäovista: 
 • K-Raudat (Merituuli ja Espoon Keskus - Myyvät Matti-oven Silo-mallistoa)
 • Puukeskus (Matti-Oven Silo-mallisto)
 • Rautia (Matti-Oven Silo Mallisto)
 • CWP-ovet - koivuviilutettu tiivistetyillä karmeilla olevat sisäovet
 • Avec-Ovet - valkoiset karmittomat laakaovet magneettilukoilla
 • Skaala
 • ARS Wood 

Ilmeisesti myös virosta saa uksetehas.ee nimiseltä firmalta  magneettilukollisia ja piilosaranallisia sisäovia. Ovat kehittäneet nämä ovet yhteistyössä AVEC-ovien kanssa. Täältä emme kuitenkaan enää lähteneet ovitarjousta pyytämään.

Täytyy sanoa, että Skaala ja ARS Wood vetivät ovillaan pisimmän korren, kun katsotaan oven sisärakennetta sekä hinta-laatusuhdetta. Skaalalla kaikki sisäovet ovat valmiiksi tiivistettyjä ja sisärakenteessa on kaksi eri vaihtoehtoa. ARS Woodin sisäovissa ovien sisäkehikko on massiivipuuta, eli on jämäkämpi rakenteeltaan. ARS Woodilta omaan sävyyn sävytys ei maksanut mitään lisää, Skaalla muutaman kympin per ovi. 

Magneettilukot onnistuvat Skaalalla, mutta ARS Woodilla ei (ainakaan vielä). Tosin tässä vaiheessa kun kokonaishinnat olivat selvillä, pohdimme mihin tarvitsisimme magneettilukkoja (lisähinta Skaalalla muutamia satasia)? Onhan se hienoa, että ovi menee kiinni kerralla, mutta meillä ovet ovat mitä todennäköisemmin aina auki (kunnes lapsilla iskee murrosikä). 

Hinnassa ja sisällössä ARS Wood vei kirkkaasti voiton. Hinta oli kokonaisuudessaan (ml. äänieristetyt sisäovet, tiivistetyt karmit &rahti) sama mitä Skaalan sisäovet tiivistetyillä karmeilla (ilman äänieristettyjä ovia&rahtia) ja sama mitä perus Matti-Oven laakaovet K-Raudasta tiivistetyillä karmeilla. ARS Woodilta saamme sisäovet myös sävytettynä omaan sävyyn, joka on meillä sama kuin seinissä käytetty paperi f497. 

Eli summasummarum, meille tulee paperin sävyyn sävytetyt laakaovet tiivistetyillä karmeilla ja kaksin kappalein äänieristettyjä (1x kosteuskäsitelty) ovia WC-tiloihin. 


Abloy dragon pintakäsittely. Kuva Abloy.fi

Ja kun talo on valmis, kukaan ei todennäköisesti tule kiinnittämään valkoisiin perus sisäoviin mitään huomiota, saatika ymmärtämään kuinka paljon aikaa niidenkin valitsemiseen käytimme. Mutta tätä tämä on. Pieniä juttuja joista oikeasti voi saada itselleen ison jutun, jos jaksaa vääntää loppuun asti.Abloy painikkeiden eri värejä. Kuva Indoku.ee


Nyt haussa ovatkin sisä-ja ulkovien painikkeet ja lukkorungot. Sisäovista isäntä heittikin ehdotuksen että mitäs jos otettaisiin mustat kromikäsitellyt painikkeet sisäoviin (uusi dragon pintakäsittely) (kiitos hyvästä postauksesta Mrs. S / Puutajakiveä.blogpost.fi) ?

Niin, ei yhtään hassumpi idea. Sillä peruslaakaoviin saisikin sitten jotain ilmettä. Katsotaan..

10 kommenttia:

 1. Ovihomma on kyllä vaikea juttu. Ne määrittelee sisustusta melkein yhtä paljon kuin lattiamateriaali (joka sekin on vaikeaa..!). Ja isoja hintaeroja saa ovilla aikaan, vaikkei niissä ulkoisesti olisi juurikaan eroja. Hyvänä esimerkkinä ihan perus laakaovet, pahviversion ja massiivipuisen välillä on aikamoinen hintaero!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet Lyde aivan oikeassa. Värilliset sisäovet tulevat aivan eri lailla sisustuksessa esille, mitä perusvalkoiset. Ja tosiaan ovien rakenteissa on hurjiakin eroja. Me emme halunneet "peruspahvi" ovia, sillä hinnanero tuohon massiivikehyksiseen ei loppujen lopuksi (meidän yllätykseksi) ollut hirveän iso. Ja tämä riippuu oikeasti siitä että jaksaa kilpailuttaa ja tutkia ovitoimittajien mallistoja. Jos K-raudasta menee ja kysyy, niin erot voivat olla suhteellisenkin isoja. Tämän kilpailutuksen tuloksena kävi esille se, että jopa K-Rautojen hinnoissa on isoja eroja ja ketjukaupoista ei todellakaan saa sitä parhainta hintaa. Tosin ARS Woodin kanssa emme ole aiemmin tehneet yhteistyötä, joten toivotaan että kaikki menee hyvin :)

   Poista
 2. Minulla oli selkeä mielikuva sileistä laakaovista jo alusta asti ja talopakettiimme kuuluivat väliovet (plus hyvityshinta oli niin pieni ettei kannattanut luopua), joten valikoin aluksi perus Jeld-Wenin laakaovet. Kuitenkin jäin pohtimaan olisinko sittenkin halunnut jotain pientä twistiä ja vaihdoin sitten kesken juoksun ovet Easy Aavaan, siinä menee pieni ura koko oven ympäri ja se luo siihen kehyksen. Minibudjetilla kun on liikenteessä, ei tarvinnut edes harkita mitään massiiviovia tai muitakaan hienouksia. Jos joskus sitten häiritsee, onhan ne suhteellisen helppo vaihtaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä helpottaa huomattavasti jos sisäovet on leivottu talopakettiin sisälle. Näin ne oli meilläkin aluksi, mutta jätimme pois. Isäntä laski että saamme edullisemmin paremmat ovet kun kilpailutamme itse.
   Pidän myös laakaoven yksinkertaisuudesta ja pohdin pitkään myös tuollaista urallista ovea isännän toiveesta. Jotenkin se ei pölyaspektinsa puolesta sitten kuitenkaan uponnut, mutta kauniita ovat nekin. Ja on totta, että väliovethan on helppo vaihtaa, jos joskus haluaakin täysin erilaista tai kyllästyy nykyisiin :)

   Poista
 3. Näinhän se on ettei kovin kauas näy kuinka paljon selvitystyötä on pitänyt ennen valintaa tehdä.
  Jollei raha näyttelis mitään osaa valinnanvara laajenis.
  Ootte kumminkin pohtineet valintakriteerit itsellenne sopiviksi.

  Tossa painikkeessa eli ovenkahvassa ulkonäön lisäksi on oleellista käsituntuma. Olko piilosärmää, liian iso, pieni sopiva, voiko kiireessä tarttua vaik hihaan jne.
  Sit ku ne on kohdillaan, voipi värillisellä tuoda sen kaivatun lisämausteen ulkonäköön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja vinkistä koskien tuota ovenkahvaa. Seuraavaksi meillä onkin agendalla löytää jostain joku paikka, missä näitä kahvoja pääsisi testaamaan. Ja tosiaan mielellämme näkisimme myös värivaihtoehtoja jos niitä on saatavilla. Katsotaan nyt miten tuon värin kanssa käy, ilmaista se ei varmasti ole ja tosiaan raha ratkaisee näissäkin. Oviratkaisuumme olemme kyllä tyytyväisiä. Toivotaan että ovet vastaavat sitä mitä tilattiin kun saapuvat :)

   Poista
 4. Mitä mun silmäni näkivät??! Nyt tuli suru puseroon. Että teille tulee Puustellin viimeiset koivuviilut. Ja niin kuin minä olin vielä harkinnut, että vaihdan meidän ainokaisen seinähyllykön (ja ehkä saarekkeen) valkoisesta koivuun. Nytkö minä myöhästyin? Voi itku!!

  Marika / Kaksi Savua

  Ps. ja kiitos tästä postauksesta. Meillä myös ovikilpaulutukset menossa enkä tuota ARSia ollut lainkaan tajunnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Marika, todella harmillista :( Kannattaa nyt vielä kysellä Puustellilta, että mikä tilanne heillä on. Näin on oma myyjämme (täällä Espoossa) meille ilmoittanut, että loput tehtaan koivut tulevat tyyliin meidän keittiöömme ja on sitä varten jemmattu.

   Ja oleppa hyvä. Hyvä jos meidän ovipohdinnoista on jollekulle apua :)

   Poista
 5. Oi miten kaunis tuo Avec-Minimal ovi! Kiitos kattavasta tietopaketista väliovien suhteen. Nyt tiedän mistä lähteä kyselemään tarjouksia, kun niiden aika koittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, ilo oli puolellani :) voin lämpimästi suositella Ars Wood oy:tä kokemuksemme jälkeen, jämäkät ja erittäin ajattomat sisäovet, joihin olemme olleet todella tyytyväisiä.

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi,