sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Esittelyssä: Itse tehty sauna

Lupasin ja tässä näitä nyt vihdoin on. Nimittäin kuvia meidän valmiista saunasta. Täytyy sanoa, että jos jostain sitä on ollut ylpeä, niin tämä on yksi niistä suurimmista. Itse suunniteltu ja isännän rakentama, meidän kodin vaalea sauna :)

Aiemmin kirjoittelinkin saunamme suunnittelu -sekä rakennusvaiheista täällä. Alunperin haaveissamme oli nyt varsin suosittu "saunatyyli" eli vastakkain asetetut lauteet ja kiuas keskellä. Harmi vain, että saunamme suorakulmaisen muodon vuoksi jouduimme tästä luopumaan. Lauteiden väliin olisi jäänyt 50cm kapea väli ja koska haaveilimme suht leveästä alalaudealasta, tämä ei olisi ollut käytännöllinen. Tuolloin tämä kyllä harmitti. Mutta ei enää. Poikettiin valtavirrasta.

Suunnittelun keskiössä oli rakentaa raikas ja moderni, vaalea haapasauna tietynlaisilla jatkuvuuden elementeillä ja ilmavalla lauderatkaisulla. Suunnitelimme saunaamme L-muotoisen lauteen niin, että molemmilta lauteilta pääsee katselemaan ulos saunan ikkunasta. Kylpyhuoneen katto jatkuu saunan puolelle ja saunan takaseinässä saumattomasti alas. Se luo kivan kontrastin muuten vaalean tilan panelointiin. Kaikki paneelit ovat meillä haapapaneelia STS-profiililla ja takaseinä sekä katto on valeurallista STS paneelia. Saunan koko on 5m2.Isäntä toteutti lauteen ja se onnistui paremmin mitä ajattelin. Lauteen hän toteutti kuitenkin sillä erolla, että teki siihen kalanruotoladonnan (jota ei sitten muualta meiltä löydykään) oman jiiriehdotukseni sijaan. Toimii :) 


Kulmalaude toteutettuna

Kylpyhuone on meillä laatoitettu italialaisella luonnonkivimäisillä isoilla laatoilla. Isot 80x80 lattialaatat jatkuvat saunan puolelle oviaukon läpi (kynnyksettömänä) yhden laattakoon verran, jonka jälkeen laatta muuttuu edullisemmaksi 10x10 laataksi, jota ei lauteiden alta näy. Ison laattakoon jatkuminen saunan puolelle aiheutti timpurille (joka hoiti kylpyhuoneemme ja saunan lattian laatoitukset) ja isännälle päänvaivaa juurikin tuon kynnyksen ja kaadon vuoksi.  Mutta tässäpä emäntä keksi tällä kertaa ratkaisun, joka todettiin hyväksi ja toteutuskelpoiseksi.

Lattiakaivo on saunassa lauteiden alla, keskellä. Niimpä lattiaan hiottiin kokonaiskallistusta niin, (suurin kallistus kiukaan alla, kulmassa) että kallistus oli koko ison laatan alalta niin, että kaato saatiin lattiakaivoon päin. Kallistuksen tuli olla riittävä mutta maltillinen siinä suhteessa, ettemme halunneet saunan kynnyskohtaan laattojen yhdyskohtaan porrastusta.  Pisteet tästä meidän timpurille. Hiomista riitti, mutta kyllä kunnon ammattilainen sai tästä jälleen pisteet kotiin. 


Kylpyhuoneen isot lattialaatat jatkuvat saunan puolelle

Saunan panelointi ja kylpyhuoneen laatoitus suunniteltiin niin, ettei niihin tullut listoja (saunan ulkoikkunan pielet poislukien). Saunan lasiseinän kattokiskot toteutettiin myös ns. upotettuna, eli kisko upotettiin kattoon niin, että kylpyhuoneen katto pääsee jatkumaan saumattomana saunan puolelle. Tämä tuli esille jo hyvissä ajoin ja Lasinan mies suositteli tätä meille kuulleessaan saunasuunnitelmamme. Kylpyhuoneen laatoitus jatkuu saunan puolelle ikkunanpieluksina.
Katossa upotettu kisko lasiseinälle.Kiukaan takana oleva ikkunanpielen laatoitus ja panelointi kohtaa.

Alla olevasta näette miten katto jatkuu saumattomasti saunan puolelle ja saunan takaseinään.

Saunan rappusiin olin suunnitellut hurjaa jiiriin sahaamista, joka osoittautui ihan painajaismaiseksi ideaksi. Ihan siis sillä, että kuten kuvasta näkyy, rappusten sivujen panelointi jiiriin olisi aiheuttanut sirkkelöinnin kahteen suuntaan jiiriin (tuossa portaikon kulmissa olevat laudat). Isäntä tätä kyllä kovasti yritti, mutta todettiin että ehkä mennään helpomman kautta. Toteutettiin rappuset hieman yksinkertaisemmin ja täyttävät kyllä tehtävänsä.

Kiukaaksi meillä valikoitui Tulikiven Naava (10,5kW) ja hyvät löylyt se antaakin. 


Tulikivi Naava 

Ja tältä saunamme näyttää nyt. 

Ajatuksena oli vielä tehdä lauteiden taakse selkänojat valoilla, mutta olemme kovasti tykästyneet tuohon yksinkertaiseen "lookkiin". Saunassa ei siis ole muita valoja, kuin katossa olevat pienet ledit. 
Mutta ei tuo vaalea sauna oikein muuta valoa tarvitsekaan. Sitä tulee riittävästi kylpyhuoneen puolelta ja ikkunoista. 

To-do listalla on kuitenkin tehdä saunaan pieni jakkara (tuohon ikkunan alle) sekä kylpyhuoneen puolelle pitkähkö penkki samasta vaaleasta haavasta alla olevaan tyyliin:


Kuva Suomen tervaleppä.fi

Katsotaan koska saadaan aikaiseksi. Onneksi tuota penkkitilaa riittää jakkaran puutteesta huolimatta:)

PS. Valeurallista 90mm STS haapaneelia jäi meiltä jonkin verran yli (n.60metriä). Jos on tarvetta jollekulle, irtoaa edullisesti. Tiedustelut tillintalo@gmail.com.

30 kommenttia:

 1. Todella hieno kokonaisuus! Ihanasti mietittyjä viimeistelyjä ja yksityiskohtia. Iso peukku!

  VastaaPoista
 2. Tosi kaunis! Meillä saunasta ei tullut ihan mieluinen, ja luulen että se on ensimmäisten remppakohteiden joukossa sitten joskus. Tai no, nyt siellä on jo lattia rempassa, mutta siis lauteet varmaan myös jossain vaiheessa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lyde! On kyllä oltu lopputulokseen ihan tyytyväisiä. Jos jotain niin seuraavalla kerralla rakennettaisiin lauteet ehkä hieman ylemmäksi. Ja samoin nuo ikkunaseinät. Nyt haluttiin ne samaan tasoon kylpyhuoneen tason kanssa ja alalaude on isännän mielestä hieman viileähkö jos sauna ei oo ehtinyt ihan tappion lämmetä. Makuasioita. Mulle se on taas just passeli :)
   Voi hitsit, tosi kurja kuulla ettei teillä sauna ihan onnistunut. Toivottavasti saatte mahdollisimman pienellä vaivalla upgradattua mieleiseksi :)

   Poista
  2. Siis lämmetä ihan tappiin saakka.Tää ennakoiva on aina niin ihana...

   Poista
 3. Upea sauna! Varsinkin tuo kalanruoto lauteen nurkassa on upea idea. Kokonaisuus näyttää todella harkitulta ja viimeistellyltä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Hertta :) joo, tosta kalanruodosta tuli ihan hauska pieni yksityiskohta. listattomuus/kynnyksettömyys onneksi onnistui, vaikka aiheuttikin harmaita hiuksia. Isäntä on erikätevä mies vaikkei puuseppä olekaan :)

   Poista
 4. Voi miten kaunis sauna, uskomattoman hienoa ja tarkkaa työtä! Minä täällä vaan huokailin ihastuksesta joka kuvan kohdalla. Tuosta sietääkin olla ylpeä! :)

  VastaaPoista
 5. Ihan älyttömän hieno!!! Ja jos et pahastu, niin plagioidaan tuo kalanruotoidea meille. Mä nimittäin pohdin jiiriin sahaamista lauteiden nurkassa, mutta mua paloiteltiin, että saunan eläessä se alkaa törröttää. Teillä on muutenkin paljon samoja ideoita kuin meillä nimittäin myös meidän lasi tulee uppoamaan listojen osalta kattoon ja laattoihin :) Onko teidän haapa käsitelty jollain? Ja jos ei niin kellertääkö paljon? Näin livenä haapapanelia ja se oli hämmentävän keltainen... Mietin onko se pakko vahata? Mutta kauniskauniskaunis! Onnea jälleen onnistuneesta toteutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Essi :) välitin kehut itse tekijälle. Kalanruotoidean saa vapaasti kopioida, hieno juttu jos joku muukin tykkää meidän ideoista.
   Sauna on käsitelty kauttaaltaan värittömällä saunasadulla ja lauteet parafiinilla. Oon miettinyt saunan mahdollista käsittelyä vaalentavalla vahalla, mutta en ainakaan vielä oo saanut aikaiseksi. Ihan hirveän valkoisen vaaleaksi en tosin saunaa haluakkaan, mutta keltaefekti mielellään kyllä estettäisiin.
   Katsotaan. Oon ymmärtänyt että tuon vahauksen pystyy onneksi tekemään jälkikäteen.

   Poista
 6. Tykkään! Vielä kun ehdit päivittää muutaman kuvan iltavalaistuksessa niin jes! :)

  -K-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) katsotaan tuota valaistuskuvaa jossain vaiheessa. kovin hyvä hämäräkuvaaja kun en ole ja valaistuskuvissa on aina omat haasteensa.

   Poista
 7. Mieletön! Niin upea kauniilla yksityiskohdilla! Kyllä kelpaa saunoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) on kyllä tykätty itsekin tosi paljon toteutuksesta ja saunominen maistuu kyllä hyvälle.

   Poista
 8. No on kyllä hieno sauna. Ihanan valoisa.

  VastaaPoista
 9. En tiedä, mihin ensimmäinen kommenttini taas katosi, mutta tarkoitus oli kirjoittaa, että teidän sauna upea! Tykkään siitä ihan tosi kovasti. Erityisesti tuo katosta seinälle jatkuva paneeli viehättää itseäni kovasti. Ihan ,mahtava idea kertakaikkiaan. :)

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi ;) toi katto ja takaseinän jatkuvuuselementti tuo kyllä koko tilaan ihan erilaisen fiiliksen. Oon mielikuvissani pohtinut miltä kokonaisuus näyttäisi jos takaseinä olisi vaakapaneloitu, ja kyllä se vaan olisi paljon perinteisempi ja fiiliksen osalta ehkä vähän tylsempikin. Takaseinän pystypanelointi myös jotenkin "pidentää" tuota saunaa tilana, niinkuin pystypaneelit yleensä tekevät. Tosi kiva kuulla että tykkäät :)

   Poista
  2. Pakko vielä lisätä, että tää teidän saunaratkaisu on jäänyt muhimaan mun mieleen niin, että oon nähnyt siitä jo untakin! :D Toivottavasti ette pahastu jos loppuvuodesta, jossain toisessa blogissa viljellään samanlaista ideaa omaan saunaan. ;)

   Poista
  3. Hahaa, voi mahtava! Että ollaan kuule otettuja että meidän saunasta nähdään jopa unia :) ihan paras kehu kyllä tähän mennessä, kiitos siitä. Mielenkiinnolla seurataan minkälaisen saunan teette ja kuten sanoin tosi kiva jos tykkäätte meidän ideoista ja haluatte niitä toteuttaa :)

   Poista
 10. Sanoisin että ihan viimisen päälle! :D

  VastaaPoista
 11. Aivan upea tuo teidän sauna! Niin monia hienoja ja omaperäisiä ratkaisuja! Kiinnostaisi vielä tietää, että miten tuo ylälaude on saatu "leijumaan"? Entä onko runkopuukin haapaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja pahoittelut näinkin pitkästä viiveestä vastauksessa. Tuo "leijuva laude" on tuettu erittäin hyvin seinään kiinni. Itseänikin aluksi arvelutti että kestääkö tuo kulma jos molemmissa penkeissä on istujia, mutta isäni tarkisti isännän ratkaisun ja totesi että kyllä kestää. Laursen runko on siis kulmassa kumpaankin seinään vahvasti tuettu ja kiinni. Runko meillä on kuusta, haapa ei isännän mukaan kestäisi, on paljon pehmeämpi puu mitä kuusi. Kuusi on kestävämpi.
   Toivottavasti vastauksesta oli näin jälkikäteenkin apua :)

   Poista
 12. Hei!

  Kaunis sauna! Mistä olette löytäneet tuota kapeaa STS-paneelia? Valeurallista siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valeurallista haapapaneelia STS profiililla tilattiin täältä Espoosta OP-puusta :)

   Poista
 13. Todella hieno sauna! Voiko kysyä, että miten järjestitte pääsyn lauteiden alle siivousta yms varten? Ja olisiko mahdollista saada lisätietoa lauteiden rungon toteutuksesta tuon kulman osalta?

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi,