keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Keittiösuunnittelun haasteita

Kaikki olisi helpompaa jos tyytyisin valkoiseen. Ihan oikeasti. Visio meidän keittiöstä, väreistä sekä toiminnallisuuksista on hyvinkin selkeä. Mutta se että materiaaleina on mattamusta ja koivuviilu, ja vieläpä vetimettömänä sellaisena, näyttäisi olevan jokseenkin ongelmallista.

Onhan se niin, että suomalaiset suosivat tuota ikivalkoista keittiötä. Eikä siinä mitään, valkoinen on ihan kaunis, ajaton ja tyylikäs valinta. Se on myös varsin helppo valinta. Valkoista valkoisen perään, ottaako kiiltävää vai mattaa, modernia vai maalaisromanttista? -Siinäpä se sitten aikalailla onkin. Mutta yritäpä saada palettiin hieman väriä ja erilaisia pintoja. Haasteellisuus nostaa heti päätään.

Tässä talotoimittajien kilpailutuksen yhteydessä olen siis aktivoitunut tulevan keittiön suunnittelussa. Millainen keittiö se sitten on? Tuleva keittiömme on L-muotoinen keittiö, jossa on saareke. Saarekkeeseen ei tule toiminnallisuuksia, vaan se toimii puhtaasti laskutilana ja mikä tärkeintä, siihen voi sitten kattaa jouluateriat, synttärikakut tarjoiluineen ym. Tätä perhettä ja läheisiä ystäväperheitä kun on senverran paljon, että tilaa on oltava. Niin, ja toki emäntä tykkää myös kovasti pitojen järjestelystä, että sekin vielä.

Olen sinänsä saanut pureskeltua keittiön valmiiksi, että toiminnallisuudet ovat muotoutuneet ja löytäneet mielestäni fiksut paikat. Eivätkä ne keittiösuunnittelijat niitä torpanneet. Päinvastoin. Sain hyvää palautetta, ja onpa osa suunnittelijoista ollut ihan innoissaan siitä, että pääsevät välillä suunnittelemaan muunkin väristä kuin valkoista keittiötä (pieni hymynkare tästä)!

Mutta siitä haasteellisuudesta.
Ensinnäkin, keittiötä ei voi kilpailuttaa ellei ole joku joka piirtää keittiön kuvat teille. Ellei tällaista ole, joudut periaatteessa varaamaan suunnitteluaikoja eri keittiöfirmoihin ja pyytämään tarjouksen aina tämän suunnitelman pohjalta. Keittiösuunnitelmiin menee yleensä 2-3vkoa, sisältäen tapaamiset ja kuvat. Aikaa siis menee. Mutta ei meillä onneksi ole kiire, ainakaan tämän osalta.

Keittiösuunnittelmat ovat tekeillä tällä hetkellä HTH-Keittiöillä, Puustellilla ja ylläriylläri Keittiömaailmassa. Jälkimmäiseen viitaten, Emännän tarkoitus oli ottaa Iskun keittiöihin yhteyttä, koska heidän keittiömallit olivat lähimpänä omaa visiotani tulevasta keittiöstämme. Harmikseni sain kuulla että Iskun keittiöt oli myyty ja heidän yhteistyökumppaninsa on tätä nykyään Keittiömaailma keittiöasioissa. Keittiömaailma ei kuitenkaan jatka Iskun keittiöiden mallien myyntiä saatika että Iskun materiaalit olisivat suunnittelussa käytössä, vaan Isku on vain totaalisesti ulkona kuvioista. Mikä pettymys! Siinä meni myös Iskun keittiöiden hyvä brändi, ihan turhaan. Keittiömaailman keittiöiden laatu ja valikoima kun eivät oikein aiemmin allekirjoittanutta vakuuttaneet. Palvelu ei myöskään ollut parhaimmasta päästä, mutta päätin antaa yrittää. Katsotaan, suunnittelun osalta näyttää nyt ainakin menevän metsään. Tämän lisäksi suunnitteluajat ovat tulossa Kvikille ja Nixi-keittiöille.

 Toinen haaste on meillä ollut materiaalit. Tarkoitus on siis rakentaa keittiö mattamustista ja koivuviiluisista laatikostoista vetimettömänä. Ja tällä tarkoitan että laatikostoissa on yläreunassa sellainen ura, mistä laatikon saa auki. Muttamutta, vetimettömänä olevia laatikostoja on yleensä ja suurimmalla osalla saatavilla valkoisena. Hmph! Jos ei löydy vetimetöntä koivua tai saatika koivuviilua ollenkaan niin sitten löytyy tammiviilua. Koivusta en kuitenkaan haluaisi tehdä kompromisseja. Ja jos ei löydy mattamustaa ovea vetimettömänä niin sitten mustaa viilutettua ovea, tai ei välttämättä mustaa vetimetöntä ovea ollenkaan! Joten tässäkin jouduttiin eräällä keittiöfirmalla tekemään kompromissi ja ottaa huomaamaton vedin mattamustiin oviin. Tuo mattamusta ovi on myös ongelma, eli mattamustia ovia ei kaikilta löydy. Sitten tarjotaan sitä mustaa tammiviilua. Muttakun emäntä ei haluaisi että keittiön kaikki ovet olisivat viilutettuja. Mustaa tammiviilua alhaalla ja koivuviilua ylhäällä, tai pahimmassa tapauksessa tammiviilua ylhäällä...Argh! Ihan tuskaista sanon minä!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi,