keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Raksaviikko 10, Pihaa muokattu ja luonnonkivipengerrykset

Viikot ne vain vilisee silmissä. Päätin ennen raksan alkua että pidän kirjaa raksaviikkojen edistyksestä aina viikoittain. Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että se on ollut hyvä päätös. On ollut todella mielenkiintoista nähdä mitä jo viikossa raksalla tapahtuu ja paljonko asiat menevät eteenpäin. Ja kurkkia edistystä ja muuttuneita maisemia myös taaksepäin. 

Viime viikolla raksalla vallitseva meno oli pääasiassa maaurakoitsijan viimeistelyjä pihalla. Niistä suurimpana projektina pengerryksen tukimuurin teko tontilta löytyneistä isoista luonnonkivistä. Haastava ja vaikea homma, joka meni melkein nappiin.

RAKSAVIIKKO 10:

- Maaurakoitsijan maatöiden wrap-up, loput täytöt, patolevyt, eristeet, routa ja pakkasmattojen asennukset
- Maaurakoitsijan pihanmuokkaus, eteläisen pihan pengerrykset luonnonkivistä
- Asunto-osan perustusten muottien ja raudoitusten teko
- Pääsisäänkäynnin tasanteen muotin teko
- Kellari (eli varaston ja autotallin) lattiavalu
Ma 1.9.2014: Eteläpihan muokkausta


Ma 1.9.2014: Länsipäädyn pihanmuokkaus


Ma 1.9.2014: Soratäyttöjä


Maaurakoitsijamme aloitti tontin eteläpäädyn pengerrysten teon tiistaina. Homma oli haastava. Täyttömaata tulee tänne puolelle tonttia reilu metri ja pengerrykset oli tarkoitus tehdä mahdollisimman luonnonmukaisesti.
Tontiltamme löytyi maatöiden aikaan iso kasa hienoja ja erikokoisia luonnonkiviä. Näitä vietiin muutama lavallinen poiskin, niin paljon niitä oli.

Osa kuitenkin jätettiin jo siitäkin syystä että saamme pengerrykset tehtyä näillä hienoilla kivillä. Aika taiturin hommaa oli pyöritellä jumalattoman painavia kiviä oikeaan paikkaan ja fiksuun asentoon.
Ti 2.9.2014: Tontin eteläpäädyn pengerrysten tekoa


Ti 2.9.2014: Eteläpihan polkua


Jotta esteettömyysvaatimus toteutuu taloprojektissamme, tulee meidän rakentaa polku eteläisen pihan poikki talolle. Mikäli emme olisi suostuneet tähän, olisi meidän pitänyt rakentaa ramppi pääsisäänkäynnille. Pienempi paha tämä polku, jota käytämme varmasti itsekin bussille juostessa.

Ti 2.9.2014: Asunto-osan perustusten muottianturat


Isä sekä appiukko tekivät tiistaina ja keskiviikkona vanerista muotteja koko asunto-osan ympärille perustuksia varten. Oli siinäkin laudoittamista ja raudoittamista sanon vaan.

Ti 2.9.2014: Sami-Talojen elementtien alaohjauspuut saapuivat tontille


Keskiviikkona en ehtinyt tontille heti aamupäivästä, koska sattui olemaan muuta mukavaa hommaa. Olisi pitänyt. Maaurakoitsija oli saanut pengerrykset valmiiksi ja hyvältähän tuo ainakin osittain näytti. Ensimmäinen pengerrysrivi kulkee aivan tontin rajalla ja tämän päälle on tarkoitus rakentaa aita. Isot luonnonkivet ovat upean näköisiä.
Ke 3.9.2014: Eteläpäädyn valmista pengerrystäSeuraava pengerrys olikin sitten aika huima. Nimittäin pihasuunnitelmassamme pengerryksen korkeudeksi oli annettu 0,5m. Tämä pengerrys oli tarkoitus toteuttaa ns. "mäen vastaisesti", mutta maaurakoitsijamme teki sen hieman liian suoraksi. Tämä varmasti johtuen homman haasteellisuudesta. Korkeuseroa kertyi edelliseen tasanteeseen n. 1m, mikä on aivan liian korkea.

Myös polun reunoille oli laitettu isoja kiviä, vaikka näin ei ollut tarkoitettu. Tarinan opetus: Ole läsnä AINA kun tontilla/raksalla/talolla tapahtuu jotain rakenteellisesti merkittävää. Neuvoja oikeasti tarvitaan lähes joka päivä eri toimijoiden puolesta, sen olen tähän mennessä todennut. 
Ke 3.9.2014: Autotallin viereisen pihan muokkaus


Eipä siinä mitään. Pihalla ei onneksi ole nyt niin kiire, mutta toki tämä harmittaa. Maaurakoitsijamme on kuitenkin hyvä tyyppi ja sovimme että he tulevat ottamaan ylimääräiset kivet pois polun reunoilta ja yhden kivirivin  toisesta liian korkeaksi menneestä pengerryksestä pois jossain vaiheessa syksyä. Näin saadaan pengerrys hieman maltillisemmaksi ja kokonaisuus toimivammaksi.


Ke 3.9.2014: Pääsisäänkäynnin tasanteen muotti, raudoitukset ja sähköjohto lampulle


Perjantaina oli valupäivä. Kellarimme eli autotalli ja varasto saivat betonilattian. Lattiaksi isäntä oli valikoinut sirote + silikaattikäsittelyn, joka on todella kova ja likaa hylkiva lattiapinta. 
Tässäkin oli jälleen kerran oma läsnäolo paikallaan. Valumiehet eivät nimittäin olleet tietoisia sirote saatika silikaattikäsittelystä vaikka asiasta oli  Betonivuoren kanssa sopimus. Soitto ja homma kuntoon!

Nyt betonilattia odottaa pari viikkoa muovien alla ja kuivuu. Sitten hiotaan ja laitetaan silikaattikäsittely pintaan. Mielenkiintoista nähdä millainen lattiasta tulee.
Pe 5.9.2014: Kellarin lattiavalu ja liippausta

Pe 5.9.2014: Asunto-osan perustusten eristeet asennettu

Perjantaina saatiin myös asunto-osan muotit valua varten valmiiksi. Maanantaina valettiin asunto-osan perustukset  sekä onteloiden välit umpeen. Tällä viikolla isäni jatkaa ulkoportaiden muottien tekoa. 

Nyt odotamme Sami-Talojen asennusporukkaa saapuvaksi. Taloelementtien toimitus viivästyi päivällä ikkunoiden toimituksen myöhästymisen vuoksi ja elementtejä odotetaan saapuvaksi perjantaina. 

Pientä jännitystä on ollut muutenkin. Ikkunat ovat karmisyvyydeltään väärät ja asennustapa oli rakennepiirustuksissa Sami-Taloilla virheellinen. Onneksi isäntä huomasi. Ja onneksi ikkunat olivat myöhässä. Asennustapa tehdään niinkuin on sovittu, mutta ikkuoita ei enää vaihdeta. Sinänsä ei haittaa, sillä ikkunat ovat tällä tapaa leveämmällä karmilla hienommat. Niin, ja ulkoverhouslautakin oli osaluettelossa aivan jotain muuta mitä sopimuksessa, mutta onneksi (ONNEKSI) tämä olikin vain kirjoitusvirhepaholainen! Asioiden hoito on sujunut Sami-Talojen kanssa nyt ihan hyvin, mutta olisi nämäkin voinut jättää väliin. 

Nyt jännittää meidän talon saapuminen ja toivon ettei näitä ikäviä yllätyksiä enää tulisi.
Olo on kuin joulua odottaisi saapuvaksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi,