perjantai 5. syyskuuta 2014

Takkasuunnittelua

Takan kilpailutus aloitettiin jo kuukausia sitten, mutta se on jostakin kumman syystä, (köhköh) jäänyt muiden asioiden jalkoihin ja avoimeksi. Mietimme aluksi läpitakkaa ruokatilan ja olohuoneen väliin täällä, mutta arkkitehtimme mielestä läpitakka pienensi avaraa tilaa liiaksi ja asetti haasteita paloturvallisuusetäisyydelle. Niinpä läpitakasta luovuttiin. 

Sitten näimme tämän Linnatulen kuvan, jossa takan sijainti keittiön ja olohuoneen välillä on täysin vastaava mitä olimme suunnitelleet kotiimme. Myös väri kolahti. Ihana harmaa sävy. www.linnatuli.fi


Takan muotoa ja mallia tulee toki muuttaa jonkin verran, sillä haluamme takkaan myös halkosyvennyksen alla olevan kuvan mukaisesti. En ole myöskään ihan varma haluanko Arteg-takan tyylisesti takkaluukun eteen tuollaista pientä laatoitettua tasoa vai ilman. Tämä pitänee tässä vielä päättää.www.takkamestarit.fi, arteg takkaPohdimme myös sitä pitäisikö takan taakse tehdä seinä vai teemmekö keittiön niemekkeen suoraan takkaan kiinni kuten yllä olevassa kuvassa? Tätä ajatusta pohdittiin useasti, mutta en lopulta pitänyt yllä olevasta ratkaisusta. Se olisi näyttänyt ehkä hieman oudolta lähes 60neliön avarassa isossa tilassa. Onneksi isäntä oli lopulta samaa mieltä kanssani. Koimme että seinä takan takana rajaa muuten isoa avonaista tilaa juuri sopivasti ja tekee keittiöstä oman tilansa.

Emme löytäneet Takkafirmojen valmismalleista suoraan haluamaamme, joten päädyimme kilpailutukseen.
Kilpailutimme räätälöityjä, asiakkaan suunnittelemia takkoja tekevät muurausliikkeet. 

Kilpailutuksen piiriin otimme:
- Takkamestarit
- Takkamaailma
- Vantaan Takkakeskus
- Sydänmuuraus
- Sisustustakka

Kävin näissä kaikissa takkaliikkeissä lasten kanssa keskustelemassa takan teosta, testaamassa kulmaluukkujen mekanismeja, varustelutasoja ja ylipäätään ulkonäköä. Käynnit lasten kanssa olivat välillä hyvinkin mielenkiintoisia. Useimmissa paikoissa esikoinen makasi kivipölyisellä takkaliikkeen lattialla ja hinkkasi sitä uimaliikkeillä puhtaaksi. Kuopus konttasi perässä. Ai että! En tiedä mikä siinä pölyisen lattian puhtaaksi hinkkaamisessa oli näissä paikoissa? Pääasia tietenkin, että lapset viihtyivät edes sen pikkuriikkisen hetken (joskus), jotta sain asiaani edistettyä hieman eteenpäin. Ah, tätä tämä asioiden hoito kotiäidin ja raksalesken arjessa on.

Takkaluukkujen testaus osoittautui fiksuksi liikkeeksi, sillä luukuissa ja niiden tekotavoissa sekä eritoten luukun liikkuvuudessa on huomattavia eroja. 

Räätälöidyn takan hinnassa oli jonkin verran eroja, muttei järisyttävän suuria. Sisällöt vaihtelivat tarjoajilla hieman, mikä selitti hinnaneroja osittain. Pellitykset eivät sisältyneet kenelläkään tarjoukseen, mikä taitaa olla alalla yleistä. Pellitys otetaan siis erikseen, ja onhan meillä pellitettävää muutakin kuin takan piippu, niin koko homma menee kerralla samassa.
www.sydänmuuraus.fiTakkamme tulee tekemään Sydänmuuraus. Heillä oli hinnaltaan ehkä piirun verran edullisempi paketti. Sydänmuuraus käyttää Schmidin takkasydämiä, joiden hissiluukut rullasivat muutamaan muuhun luukkuun verrattuna huomattavasti kevyemmin ylös ja alas. Tämä oli itseasiassa se ratkaiseva asia, minkä vuoksi päädyimme Sydänmuuraukseen. Yllä olevassa kuvassa on Sydänmuurauksen tekemä takka, jossa on meidän tuleva takkaluukku. 

Takkamme ulkonäöstä kertokoon vielä alla oleva kuva. Tämä takka on ulkonäöllisesti lähellä sitä mitä haemme, mutta kulmaluukullisena ja harmaana tietenkin. Jotain erilaista on myös ylös asti auki oleva mustaksi laatoitettu puupotero, mikä on mielestäni todella hieno. Sellainen tulee siis meille.www.rueg.fi


Näillä suuntaviivoilla siis mennään takan suunnittelussa. Ai että, kyllä tuon loisteessa kelpaa sitten pimenevistä syysilloista nauttia. Vai mitä mieltä olette?


3 kommenttia:

 1. Meillä tulee myös takka kiinni saarekkeeseen (kun ei muuta paikkaa löytynyt), olisi kiva nähdä teidän pohjakuvaa tältä osalta? Itselle ei ollut tullut mieleenkään, että takan ja saarekkeen väliin voisi laittaa seinää! Pitääkin miettiä! Myös meillä tulee olemaan yllä mainittu linnatulen takka esikuvana :)

  VastaaPoista
 2. Tämä oli mielenkiintoista, koska itselläni on juuri takan kilpailutus menossa. Pitääpä ottaa tuo Sydänmuuraus vielä mukaan :-)

  VastaaPoista
 3. J ja H, kannattaa tosiaan miettiä tuota seinäjuttua. Meillä keittiö on L:n muotoinen niin että niemeke on L pitkän sivun muotoinen. Aikalailla niinkuin tuossa Linnatulen kuvassa, eli takan taakse tulee meidän niemeke (jos tuota kuvaa ajatellaan). En ole periaatteesta julkaissut pohjaamme täällä, mutta saattaa olla että joitain leikattuja pohjakuvia tilakokonaisuuksista ehkä laitan tänne.

  Lyde: Kiva kuulla että tästä postauksesta oli apua. Ainakin tässä vaiheessa voin suositella Sydänmuurausta ja mm. Espoon Sisustustakka ainakin käyttää heitä takkojen teossa ja piippujen asennuksissa ja kehuivat hyvin ammattitaitoiseksi porukaksi. Meillä jää vielä nähtäväksi, mutta toivotaan parasta. Ainakin saamme tasan sellaisen takan minkä haluamme.

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi,