sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Rakentaako kellari vai eikö, kas siinä pulma?

Joulu tuli ja meni ja otettiin pientä "lepoa" raksa-asioista muutamaksi päiväksi. Se oli enemmänkin kuin suotavaa. Kellarin rakennuttamista on nimittäin tutkittu hyvinkin perinpohjaisesti. Illat jolloin voisi vain hetken istua lasten mennessä (vihdoin!) nukkumaan on vaihtunut läppäriaikaan erilaisten perustusten tekemisestä, kustannusarvioista ja kokemuksista. Mutta nyt on päätös tehty ja sen mukaan Satu lähtee tekemään piirustuksia valmiiksi.

Mihin me sitten päädyimme? Vaikka saamamme karkea kustannusarvio oli korkea, niin se perustui mitä todennäköisemmin ostettuun ja valmiiksi teetettyyn työhön. Toki kustannuksiin vaikuttaa aina myös se mitä ja minkälaisia tiloja kellariin ylipäänsä tulee. Meidän alustavassa kellarisuunnitelmassa hahmottelimme kellariin autotallin kahdelle autolle ja lämpimän varastotilan. Kellariin tulisi siis vain nämä kaksi tilaa, jotka olisivat ainakin alkuunsa pelkistettyä betonisisusta. Sisäänkäynti varastoon tulisi ulkokautta, eli talon pohjapiirustukseen kellari ei sisäänkäynnin osalta vaikuttaisi.

Yhteenvetona kellarin hyvät puolet:
- Säästää rakennusoikeutta > saamme itse talon sisätiloihin muutaman neliön lisää
- Mahdollistaa suuremman piha-alueen
- Saamme enemmän lämmintä varastotilaa kellariin
- Kahden auton talli versus yhden auton katos

Ainoa huono puoli on kustannus, jonka ratkaisimme tekemällä työn itse.

Me siis rakennamme kellarin. Suurin päätökseen vaikuttava tekijä on kuitenkin ollut oma isäni, joka on rakennusalan ammattilainen ja yrittäjä. Hänellä on vuosikymmenten vankka kokemus ja hänen kanssaan keskusteltuamme saimme selkeyden siihen, mitä asioita joudumme joka tapauksessa tekemään maansiirtotöiden ja perustusten osalta tuli meille kellari tai autokatos. Maansiirtotöiden osalta työ on periaatteessa aikalailla sama, koska rakennusmääräykset sanelevat ne perustusten osalta. Perustukset joudumme kummassakin ratkaisussa tekemään, mutta kellarin perustus on samalla myös osa talon perustusta. Autokatoksessa on tehtävä oma perustus, kaikki seinät ja katto, ja tietenkin tukimuuri talolle koska tontti viettää lähes 2m itäänpäin. Tukimuuri tulee tehdä myös kellarissa, mutta tämä muuri on jokatapauksessa se sama muuri oli meillä kellari tai autokatos. Ymmärrättekös?

Niin ja kukas sitten tekee perustukset ja kellarin? Isäntä tietenkin mutta oman isäni avustuksella, muuten emme olisi tähän ratkaisuun päätyneet. Perustukset tekee kahteen pekkaan kuulemma muutamissa viikoissa. Pidän mielen kirkkaana ja toivon että näin tosiaan on. Se nähdään sitten kesällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi,