tiistai 3. joulukuuta 2013

Tontilla tapahtui reikiä

Aloitettaneen sillä että emäntä on (ainakin oman mielensä mukaan) suhteellisen aikaansaavaa tyyppiä. Siksi rakennuttamisprojektin alkuvaiheessa onkin turhauttanut ettei oikeasti mitään tapahdu!

 Ajan kuluessa ja sekä arkkitehdin että vastaavan mestarin valintojen kautta olen kuitenkin ymmärtänyt hillitä itseäni. Rakennuttamisprojektin alkuvaiheessa hyvä suunnittelu on kaiken a ja o. Se myös vie suhteellisen paljon aikaa, mutta kannattaa tehdä kunnolla. Näillä suunnitelmilla nimittäin lyödään lukkoon lähes 90% meidän tulevan kodin kustannuksista. Jos haluaa että jotain tapahtuu ja kiirehtii projektia sinänsä turhaan, voi olla varma että jossain vaiheessa kiire kostautuu. Ja silloin yleensä myös kustannukset kasvavat.

Mutta nyt tapahtui. Ja tontilla tontilla siis. Päästiin siihen konkretiaan, ainakin jollain tasolla ja emäntä on tyytyväinen. UPT nimittäin tuli 20.11 ja teki maaperätutkimuksen. Tutkimus kesti kaikkinensä n. vajaa kaksi tuntia. Tontille kairattiin 8 reikää, joista 6 talon hahmotellulle paikalle sekä  2 reikää alustavan autokatoksen paikalle. Samalla otettiin korkeuskäyrät eli tontti vaaitettiin.
Kuva 1
Kuvassa 1 näkyy tontilla oleva purettava vanha talo ja UPT:n "panssarivaunun" kuljetusvaunu.

Kuva 2

Kuvassa 2 on reiän numero 3 kairaus menossa. Tontille jäänee näistä puista ainoastaan kuvassa näkyvä kataja. Muut puut ovat talon tiellä ja isännän mukaan omenapuussa on happamia omenia, joten sitä ei kannata säästää. 

Kuva 3
Tontilla kasvaa varmaan 20m pitkä kuusi. Isoin varmaan ikinä näkemäni kuusi, joka kyllä joutaa pois talon tieltä. 
Kuva 4
Näkymä tontilta etelään. Ja täältä paistaa siis aurinko lähes koko päivän.

Maaperätutkimuksen aikaan olimme päättäneet ettei meille tule kellaria. UPT:n pojat tätä kyselivät paikanpäällä, mutta kerroin ettei se ole välttämättä mahdollista tontin korkeuserojen ollessa niin pieniä.

UPT oli yllättävän tehokas (suosittelemme heitä lämpimästi!) ja saimme maaperätutkimuksen tulokset jo seuraavana päivänä sähköpostiin. Tutkimuksen mukaan pihamme:.."rakennekerrosten ja suhteellisen ohuen koheesiomaakerroksen (siltti) alla on tiivis ja mahdollisesti kivinen hiekka-tai moreenikerros. Kairaukset ovat päättyneet tiiviiseen maakerrokseen, kiveen, lohkareeseen tai kallioon 1,9m...3m maanpinnasta".

Erittäin positiivista siis. Olimme olleet siinä tiedossa että pinnassa asti on kalliota ja joudumme louhimaan perustuksia varten. Nyt näyttäisi siltä että selviämme pelkästään maansiirtotöillä.

Vaaituskuvien perusteella mahdollinen kellari näyttää myös mahdolliselta. Arkkitehtimme Satu ehdotti että tekisimme kellariin paikan lämpimälle varastolle, tekniselle tilalle sekä autolle. Näin säästäisimme pihatilaa ja rakennusoikeuttakin jäisi enemmän itse yläkerroksen talolle. Avainkysymykseksi nousee kuitenkin kellarin vaihtoehtoiskustannus verrattuna varasto- ja autokatosyhdistelmään. Vaikka ehdotus kuulostaa hyvälle niin en ole varma mitä budjettimme sanoo siihen. Tämä jää meillä nyt keskustelun alle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi,