tiistai 29. huhtikuuta 2014

Maalämpöä meille

Meille on tulossa maalämpö. Tämä oli alusta lähtien selviö ja sinänsä helppo päätös. Onhan se pidemmällä tähtäimellä kuitenkin se ekologisin ja myös edullisin vaihtoehto. Ja  onhan maalämpöratkaisun todettu nostavan myös kiinteistön arvoa.  Arkkitehtimme ehdotti ihan alussa kaukolämpöä, meneehän kaukolämpöputki ihan tontin vieressä, mutta sitä emme edes harkinneet.

Koska tonttimme on todella aurinkoinen, päätimme tehdä myös aurinkokennoille varaukset piirustuksiin. Se miten ne tulee ottaa huomioon LVI ja sähkösuunnitelmissa onkin sitten täysin toinen juttu.
Maalämpö ei alkukustannuksena ole tosiaan se edullisin ratkaisu. Kaukolämpö olisi ollut edullisempi, mutta ero maalämmön kustannuksiin kaventui n. 5000 euroon. Onhan se paljon rahaa. Mutta kun ottaa huomioon kaukolämmön kustannusten nousun (ollut viime vuoteen huimia korotuksia, jopa 15%) niin tuo 5000 euroa kuroutuu nopeaan umpeen. 
Maalämmön kustannuksiin vaikuttaa toki myös talon tiiveys ja vaikkei meille passiivia olekaan tulossa, niin energiatehokas koti kuitenkin. Tämä huomioitu rakenteissa ja ikkunat ovat normaalia paremmat Skaalan alfa-luokan frost free ikkunat, u-luokka on normi-ikkunoita siis parempi (u-arvo 0,72).

Isännällä oli tosiaan ollut maalämpötoimittajien kilpailutus menossa jo tovin. Nyt kun rakennuslupa on sisässä ja maanrakennusfirma valittu, alettiin olla siinä vaiheessa että päätös maalämmön toimittajasta oli tehtävä. Maalämpötoimittaja tulee tekemään porakaivon ja vetämään putket samaan aikaan kun maanrakentaja muokkaa pohjaa ja vetää putket. Ja tähän kaikkeen on aikaa tasan kaksi kuukautta! Huh!

Maalämpötoimittajista kilpailutuksen pariin otettiin seuraavat toimijat:
- Tom Allen
- Lämpödiileri (jota LVI-suunnittelijamme suositteli)
- Laroc
- Gebwell
- Lämpöässä

Tarjousta pyydetiin maalämpöpumpusta sekä n. 300l varaajasta. Koska tonttimme viettää etelään ja varsinkin olohuone-keittiö sekä meidän vanhempien makuuhuone tulee mitä todennäköisemmin lämpenemään kesäkuumalla, halusimme maalämpöön kytketyn konvektorin hoitamaan tilan viilennystä. Konvektorin halusimme olevan seinään integroitu, niin että siitä näkyy vain hotellihuoneiden tapaan ritilät tilaan (ei siis sellaista laatikkoa kattoon). Tällaista pystyi tarjoamaan vain Lämpödiileri.

Maalämpöpumpun ja 300l varaajan hinnat olivat yllättävän tasaisia toimijoilla. 
Niimpä pohdimme itse maalämpöpumpun laatua ja siitä tehtyjä arvioita (tai siis isäntä pohti). Koska kyseessä oli kilpailutuksesta huolimatta aika hinnakas paketti, jätimme allekirjoittaneen ehdotuksesta Chillerin konvektorin pois ja isäntä tsekkasi mitä sen ostaminen suoraan maksaisi. Kannatti! Hinta tippui puoleen. Chillerin konvektori tulee siis suoraan itse Chilleriltä
Maalämpötoimittajaksi valikoitui Larocin ja Lämpödiilerin tiukan kisan jälkeen Lämpödiileri.
Valittu maalämpöpumppu on Stiebel Eltronin ja pakettiin kuuluu myös vesikiertoinen lattialämmitys.

1. Maalämpötoimittaja - check
2. Vesikiertoinen lattialämmitys - check
3. Sisäilmakonvektori - check

On kyllä hyvä fiilis kun saa taas asioita eteenpäin, vaikka lista loputon onkin..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi,