perjantai 13. kesäkuuta 2014

Kiusa se on pienikin kiusa naapurilta

Ottaa päähän! Ja TOSI paljon.
Omaa typeryyttä suurelta osin, sillä rakennuslupapereiden pääsuunnittelukuvistamme kävi ilmi pihasuunnitelmamme. Ja lasten leikkimökki. Tämän olisi ihan hyvin voinut jättää kuvista pois, koska pihasuunnitelmamme on hahmotelma ja muuttuu varmasti kun talo lähtee rakentumaan.

Eräs olemassa olevista tonttinaapureista jätti naapurien kuulemisen yhteydessä kommentin, että hahmoteltu lasten leikkimökki tulisi sijoittaa vähintään 4 metrin päähän tontin rajasta. Leikkimökkihän on vapaasijoitteinen pienrakennus (alle 5m2) ja sitä ei tuo 4 metrin vähimmäisetäisyys rajasta koske, kuten rakennettavaa asuinrakennusta.


saunapihalle.fi


Rakennusvalvonnasta siis soittivat, että rakennuslupaan oli jätetty oikaisuvaatimus koskien juurikin lasten leikkimökin sijaintia! Siis ihan oikeasti! Leikkimökin sijainti ei kuulu rakennusvalvonnan ja rakennuslupaprosessin piiriin, joten rakennusvalvonnan ystävällinen nainen pyysi, että jos saisimme asian sovittua naapurin kanssa, niin näin olisi parhain. Koska oikaisuvaatimus on jätetty, on heidän se muuten käsiteltävä lautakunnassa. Oikaisuvaatimus tulisi vetää kirjallisesti pois, sähköposti riittäisi, niin asiat etenisivät aikataulussa.

Isäntä soitti naapurille, joka ei tullut asiassa yhtään vastaan. Siis ei yhtään! Me olimme valmiit siirtämään kompostia toiselle puolelle tonttia ja puhumaan leikkimökin 3 metrin rajasijainnista (eli olisi käytännössä 7 metrin päässä heidän talostaan), mutta ei. He eivät kuulemma halua katsella keittiön ikkunasta liian lähellä olevaa leikkimökkiä. Ilmeisen ratkaiseva tuo yksi metri on siis etäisyytenä.

Jäi hieman huono fiilis koko sopasta. Olimme valmiit tulemaan vastaan asioissa, he eivät yhtään. Ja me soitimme hyvän naapurisovun merkeissä.

Eli oikaisuvaatimus menee rakennusvalvontalautakunnan käsittelyyn elokuun kokoukseen.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että saamme lainvoiman rakennusluvalle vasta elokuussa!
Tämä taas tarkoittaa käytännössä, että meidän raksa-aikataulu siirtyisi 2kk eteenpäin. Ihan järkyttävää!! Mutta onneksi rakennustyöt voi aloittaa ennen rakennusluvan lainvoimaisuutta antamalla rakennusvalvonnalle vakuus. Tämän me nyt sitten joudumme jättämään, kiitos ystävällisten naapureidemme.

Se mikä kiukuttaa eniten, on ettei naapuri suostunut ymmärtämään, ettei leikkimökkiä koske tuo 4 metrin rajasäännös. Ja ettei leikkimökin sijainnilla ole mitään tekemistä rakennusluvan lainvoimaisuuden myöntämisen kanssa. Rakennusvalvonta tulee hylkäämään asian, koska kuten yllä mainitsin ks. asia ei ole rakennuslupaprosessin alainen eikä siten ole esteenä luvan lainvoiman myöntämiselle. Se minkä tämä asia saa aikaan on aikataulun viivästyminen! Tämän vuoksi koko asia tuntuu enemmänkin kiusaamiselta ja turhalta sellaiselta.

Meitä on niin moneen lähtöön. En kuuna päivänä olisi voinut ajatella että hahmotelma leikkimökin sijainnista voisi aiheuttaa tällaisen polemiikin ja jättää huonon fiiliksen naapureiden suhteen.
Mutta ehkä kaikille se naapurisopu ei merkitsekään mitään.
Ei ainakaan niin paljoa mitä meille.
Onneksi on muita naapureita.

2 kommenttia:

 1. Kaikkea sitä pitää ottaa huomioon...
  Toivottavasti välit ovat jo paremmat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs muuta sano. Välit ovat kyllä ihan hyvät nykyään, joskin heidän kanssaan saa varmasti olla aina varpaillaan jostain asiasta. Leikkimökkiasia sovittiin loppujenlopuksi jälkeenpäin, tästä kirjoitin blogikirjoituksessa http://tillinraksa.blogspot.fi/2014/06/naapurisopua-etsimassa.html.

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi,